Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
26. 2. 2014,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nissan Družinski Avtomoto EuroNCAP

Sreda, 26. 2. 2014, 17.26

8 let

EuroNCAP: Novi nissan qashqai ohranja status zelo varnega avtomobila

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska agencija EuroNCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, je tokrat ocenila novo generacijo nissana qashqaija. Ta z vsemi petimi osvojenimi zvezdicami potrjuje visok varnostni sloves predhodnika.

Pri zaščiti voznika dosegel vse mogoče točke

Novi qashqai je pri zaščiti odraslih potnikov dosegel 88 odstotkov vseh razpoložljivih točk. Potniška kabina je pri čelnem trku ostala stabilna. Pri zaščiti voznika je qashqai dosegel celo vse točke.

Struktura kabine pa je dobro zaščitila spodnje okončine voznika in sovoznika, pri čemer izstopata zaščita kolen in stegen. Pri agenciji poudarjajo, da novi qashqai podobno zaščito ponuja potnikom različne višine, tudi če sedijo v nekoliko drugačnih položajih. Avtomobil dobro zaščito odraslim potnikom zagotavlja tudi pri obeh različicah bočnega trka – naletu in vertikalni oviri.

Nekoliko manj prepričljivo se je qashqai odrezal le pri zasačiti sovoznikovega vratu ob naletu od zadaj. Naslonjala oziroma vzglavniki zadnje klopi bolje ščitijo potnike pred močnim sunkom od zadaj, pri tako imenovanem whiplashu, kot pa na sprednjih sedežih.

Prepričljiv tudi z vidika zaščite otrok

Avtomobil se je dobro odrezal tudi z vidika zaščite otrok, kjer je osvojil 83 odstotkov vseh točk. Na dinamičnih testih je pri zaščiti leto in pol starega otroka prejel celo vse mogoče točke. Pri udarcu je glava lutke, ki predstavlja triletnega otroka, v varnostnem sedežu ostala ustrezno zaščitena in stika z elementi potniške kabine ni bilo.

Kar zadeva varnost otrok, je agencija pohvalila tudi jasnost in preglednost podanih informacij o statusu sovoznikove zračne blazine (aktivna oziroma neaktivna). Voznik tako ob prevozu majhnega otroka na sprednjem sedežu preprosto ne more spregledati statusa zračne blazine.

Prijazen do peščevih nog

Pri zaščiti pešcev je ta urbani "crossover" dosegel najmanj prepričljiv rezultat, ki pa je z 69 odstotki še vedno soliden. Odbijač je sicer zelo prijazen do peščevih nog, saj je v tej postavki avtomobil osvojil vse točke. Slabe rezultate oziroma manj zaščite pa prinaša okvir vetrobranskega stekla.

Agencija je opozorila predvsem na pretrde stebričke vetrobranskega stekla.

Ne spreglejte