Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2022,
19.06

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

10

Natisni članek

varnost avtomobilov EuroNCAP dacia jogger Dacia

Petek, 29. 4. 2022, 19.06

1 leto, 11 mesecev

Euro NCAP

Ena varnostna zvezdica: si jo res zasluži?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

10

Dacia sandero EuroNCAP | Pri EuroNCAP so v zid poslali dacio sandero in rezultate, ker oba modela slonita na enaki arhitekturi pripisali tudi bistveno večjemu ter težjemu joggerju. | Foto EuroNCAP

Pri EuroNCAP so v zid poslali dacio sandero in rezultate, ker oba modela slonita na enaki arhitekturi pripisali tudi bistveno večjemu ter težjemu joggerju.

Foto: EuroNCAP

EuroNCAP je z novimi varnostnimi testi poskrbel za precej sivih las pri številnih proizvajalcih vozil, ki niso bili pripravljeni na zaostrovanje testov oziroma zaradi cenovne politike ne morejo slediti njihovim zahtevam. Zaradi tega se sprašujemo, ali je upravičeno, da od vseh proizvajalcev, pri tem merimo predvsem na Dacio, zahtevajo varnostno popolnost kljub njihovi včasih tudi več kot polovico nižji nakupni ceni.

Ko smo pred tedni prvič v Sloveniji pozdravili novo dacio jogger, takojšnjo prodajno uspešnico pri nas, nam je bilo glede na seznam opreme in paketov jasno, da jogger na testu EuroNCAP ne bo dosegel prav veliko varnostnih zvezdic. To se je tudi uresničilo, ko je le nekaj dni po predstavitvi joggerja na posodobljenem testu EuroNCAP dobil le eno zvezdico. Toda ali to pomeni, da je jogger nevaren avto in ni primeren za prevoz sedmih oseb?

Na dveh testih je dobila precej več zvezdic

Če seciramo rezultate, vidimo, da so pri EuroNCAP podelili štiri zvezdice za varnost odraslih potnikov in tri zvezdice za varnost otrok. Pri EuroNCAP se pri ocenjevanju najbolj opirajo na dva testa v primeru trka, tam pa se jogger ni izkazal. Čeprav pri teh dveh testih ni blestel, to še vedno ne pomeni, da se bo avto ob trku prelomil na pol. Še posebej, če upoštevamo, da je bil narejen velikanski napredek pri varnosti. Nekoč so bili avtomobili s ceno okoli 15 tisoč evrov zasnovani precej drugače in vsekakor niso dosegali ravni, ki jo danes dosega jogger.

Pri EuroNCAP zato za njegovo eno zvezdico pravijo, da si jo je prislužil zaradi slabše zaščite v primeru trka. A tukaj vsaj pri nas nekaj ni povsem jasno: pri varnosti odraslih potnikov je dobil štiri zvezdice, tri pa pri varnosti otrok. Zakaj torej ena zvezdica?

Preprosto. Dacia mora pri svojih modelih ohraniti nizko ceno. To pa prinaša nekaj omejitev pri vgradnji najnovejših aktivnih varnostnih sistemov, saj so med drugim Romuni prepričani, da jih kupci zaradi višje cene niti ne bi želeli izbrati.

Jogger je bil na varnostnem testu ocenjen z eno zvezdico, čeprav je le pri enem testu dobil takšno oceno. | Foto: Gašper Pirman Jogger je bil na varnostnem testu ocenjen z eno zvezdico, čeprav je le pri enem testu dobil takšno oceno. Foto: Gašper Pirman

Skupno oceno določa najslabše ocenjeni test

Vseeno bi lahko njihov sistem samodejnega zaviranja lahko zaznal tudi pešce in kolesarje, ne le avtomobile. Avto nima na nobeni ravni opreme na voljo sistema za nenamerno menjavo voznega pasu. Točke je izgubil tudi zaradi tega, ker sedeži v tretji vrsti nimajo svetlobnega ali zvočnega opozorila o nepripetih potnikih. To je prineslo rezultat le 41 odstotkov oziroma dve zvezdici pri varovanju ranljivih udeležencev v prometu in 39 odstotkov oziroma eno zvezdico pri varnostno-asistenčnih sistemih.

Sistem ocenjevanja pri EuroNCAP je zato po eni strani zelo poseben. Avto dobi skupno oceno ne kot seštevek vseh zvezdic, temveč njegovo skupno oceno določa najnižja ocenjena kategorija. Ker je jogger pri asistenčnih sistemih dobil eno zvezdico, si je torej kot skupno oceno prislužil eno zvezdico.

Uporaba varnostnih sistemov je seveda smiselna in tudi v svojih testih ugotavljamo, da marsikateri varnostni sistem pride prav. Še posebej podpiramo uporabo samodejnega zaviranja v sili, sistem za vozila v mrtvem kotu in asistenta za vožnjo prikolice. Po drugi strani pa so nekateri sistemi pri uporabi lahko tudi precej vsiljivi. Pri tem namigujemo predvsem na sistem za nenamerno menjavo voznega pasu, ki je pri nekaterih proizvajalcih tako zelo moteč, da ga velikokrat raje izklopimo. Ob nepredvidenih položajih je več varnostnih sistemov lahko zlata vrednih, toda če avto nima vgrajenih vseh, to še ne pomeni, da ni varen.

Namesto joggerja so se zaleteli s sanderom

Zdaj pa k zanimivemu načinu, kako so pri EuroNCAP dobili rezultate za joggerja. Če ste mislili, da je za to preprost odgovor, ste se kar precej zmotili. Pri organizaciji v zid niso poslali joggerja, temveč so to storili z modelom sandero stepway. Kot so pojasnili, so preverili, kakšne razlike so med modeloma, toda v testih trka so uporabili le sandera. Pri EuroNCAP pravijo temu korporativni dvojčki – dva modela, ki sta med seboj enaka v vseh stvareh, razen po imenu.

Deloma se z EuroNCAP pri tem strinjamo. Oba slonita na enaki arhitekturi, imata enako armaturno ploščo in varnostne sisteme. Toda jogger je povsem drugačen od stebrička B naprej. Je tudi 45 centimetrov daljši, ima dva dodatna sedeža, drugačno obliko karoserije in je 200 kilogramov težji. Ne vemo, jogger bi bil lahko v testih trka še celo slabši kot sandero. Pri EuroNCAP niso ločeno testirali joggerja, zato se (upravičeno?) sprašujemo, ali pri EuroNCAP s tem delajo krivico Dacii in obenem na kocko postavljajo svojo kredibilnost.

Avtomoto Dva milijona v steber: tako je Rimac opravil varnostne teste #video

Brez EuroNCAP avtomobili ne bi bili tako varni

Na slovenski premieri so pri Dacii na vprašanja novinarjev o tem, kaj pričakujejo pri testu EuroNCAP, priznali, da ne veliko, saj se zavedajo, kje bodo izgubili zvezdice. A tega se zavedajo tudi kupci. Sandero je bil eden od najbolje prodajanih avtov v svojem segmentu, kupci se zavedajo njegovih prednosti in slabosti.

Lov za petimi zvezdicami je leta 2001 začel renault laguna. Pet zvezdic je postalo sinonim za varnost v svetu avtov in proizvajalci so se na vse pretege trudili, da bi jih dosegli. EuroNCAP je s pomočjo svojih testov potiskal naprej razvoj varnosti avtomobilov in s cest odstranil kar nekaj nevarnih avtov oziroma proizvajalce prisilil k odpravi težav (rover 100). Ravno zato ne smemo dvomiti o poti, ki jo je začrtal EuroNCAP, a z zadnjimi posodobitvami programov in poudarkom na asistenčnih sistemih se pojavljajo precejšnje razlike. Nemogoče je pričakovati, da bo imel jogger z vso mogočo opremo in ceno 20 tisoč evrov enako oceno kot BMW-jev enoprostorec, ki stane vsaj enkrat več.

Ne spreglejte