Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2022,
11.49

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

3

Natisni članek

EuroNCAP Rimac nevera Rimac Automobili

Nedelja, 20. 2. 2022, 11.49

2 leti, 1 mesec

Dva milijona v steber: tako je Rimac opravil varnostne teste #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

3

Rimacu je v ZDA le uspelo opraviti zahteven homologacijski postopek, ki od vsakega proizvajalca vozil zahteva 45 različnih fizičnih testov, če želi tam začeti prodajo novega modela. Rimac je pridobivanje vseh dokumentov začel že leta 2019, v teh dneh pa je uspešno pridobil vso potrebno dokumentacijo.

Zadnji test je Rimac imel konec januarja, ko je z električnim superšportnikom, vrednim dva milijona evrov, še zadnjič opravil varnostni test in ga bočno poslali v stoječ drog. S tem so pri Rimacu simulirali, kaj se zgodi, če bi voznik izgubil nadzor nad vozilom in bočno trči v oviro. Kot so pojasnili pri Rimacu, gre za enega zahtevnejših varnostnih testov, saj med potnikom in drogom ni veliko prostora. Ob trku se drog prav tako skoraj ne deformira, zato mora biti sama konstrukcija avtomobila izredno toga.

Ob trku na potnika delujejo velikanske sile

Bočni trk so izvedli pri hitrosti 35 kilometrov na uro, testna lutka pa je bila ob trku izpostavljena sili 25 G. Kljub močnemu trku so na neveri še vedno lahko odprli voznikova vrata, kar je potrdilo hrvaškim inženirjem, da so izdelali varen avto. To jim je uspelo s pomočjo digitalnega načrtovanja in računalniške simulacije. S pomočjo visokozmogljivih računalnikov so lahko vsak najmanjši kos podvrgli računalniški simulaciji, kljub najnovejši računalniški tehnologiji so ti računalniki več kot dvajset ur procesirali simulacije testov.

Ko so bili zadovoljni z računalniško vodenimi varnostnimi testi, so v ZDA poslali kar devet testnih avtomobilov. Kot pravijo, so s pomočjo računalniške simulacije ustvarili enega najbolj torzijsko togih avtomobilov na svetu. Če imajo običajni avtomobili torzijsko togost okoli 40 tisoč njutonmetrov na stopinjo, ima nevera torzijsko togost kar 70 tisoč njutonmetrov na stopinjo. To v praksi pomeni, da celica zelo dobro varuje potnike v primeru nesreče, streha pa lahko podpira trikratnik svoje teže.

Rimac je za potrebe pridobitve homologacije v ZDA izdelal devet testnih avtov, ki so jih nato razbili pri različnih varnostnih testnih. | Foto: Rimac Automobili Rimac je za potrebe pridobitve homologacije v ZDA izdelal devet testnih avtov, ki so jih nato razbili pri različnih varnostnih testnih. Foto: Rimac Automobili

Ne spreglejte