Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 10. 2017,
13.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

Natisni članek

Nissan Opel električni avtomobili

Četrtek, 26. 10. 2017, 13.26

6 let, 6 mesecev

Opel se je z električnim avtom znašel v nemilosti nekdanjega lastnika

Dva avtomobila različnih potencialov: nissan leaf začel odlično, opel ampera-e še stagnira

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

V slabih dveh mesecih od predstavitve je Nissan le v Evropi prodal 3.500 novih električnih leafov, ta model spomladi prihodnje leto uradno pričakujemo tudi v Sloveniji. Na drugi strani postaja vse bolj nepredvidljiva dobava opla ampere-e, ki je po dosegu in uporabnosti leafov največji tekmec.

Nissan bo novega leafa ponujal tudi v športni preobleki nismo. | Foto: Nissan Nissan bo novega leafa ponujal tudi v športni preobleki nismo. Foto: Nissan

Več o novem nissanu leafu

Prva vožnja - z opel ampero-e po Norveški


Če izvzamemo novo teslo 3, za katero se po začetnih proizvodnih težavah še ne ve, kdaj bo na voljo kupcem v Evropi, imata danes najbolj konkurenčna električna avtomobila Nissan in Opel oziroma General Motors. Evropska perspektiva obeh avtomobilov pa je danes povsem nasprotna.

Izjemno zanimanje za novega leafa

Nissan je bil z leafom eden od pionirjev elektromobilnosti. Čeprav ga v številnih državah, med njimi je bila tudi Slovenija, sploh niso prodajali, so z njim dosegli odlične prodajne rezultate. Prodajno se je leaf izkazal tudi ob koncu prve generacije, po predstavitvi naslednika pa je prodaja presenetila tudi vodilne pri Nissanu. V slabih dveh mesecih jim je v Evropi uspelo prodati že 3.500 leafov. Pred sedmimi leti so za doseg take prodajne številke potrebovali eno leto.

Prve leafe so dobili Norvežani, ki so ključni evropski trg za električna vozila. Leafa je naročilo in kupilo že dva tisoč Norvežanov. Prodaja se je začela tudi že v Nemčiji, Avstriji, Franciji in na Nizozemskem. V Nemčiji stane leaf z nekoliko višjim paketom opreme slabih 32 tisoč evrov. Pri Nissanu napovedujejo tudi cenejše različice avtomobila, sta poročala Reuters in Autonews Europe.

Globalno je Nissan prodal že devet tisoč leafov druge generacije.

Opla ampero-e smo preizkusili na Norveškem in bili nad njim navdušeni. | Foto: Gregor Pavšič Opla ampero-e smo preizkusili na Norveškem in bili nad njim navdušeni. Foto: Gregor Pavšič

Je Opel že zapravil začetno prednost pred tekmeci?

Nissan bo z leafom omogočil avtomobil, ki bo ponujal precej prostoren avtomobil in tudi večji doseg. Glede na zmogljivost baterije (40 ali 60 kilovatnih ur) bi lahko realno ta znašal od 300 do 400 kilometrov. Podobne dosege preverjeno zagotavlja tudi Oplova ampera-e, kjer pa se zatika s proizvodnjo v tovarni General Motorsa v ZDA in posledično z dobavo v Evropo.

Opel je za ta avto le na Norveškem dobil štiri tisoč prednaročil, v približno pol leta pa jih do zdaj še niso dostavili niti tisoč. Zaradi nepredvidljivega dobavnega roka so trgovci Opla celo dobili navodilo, naj prenehajo sprejemati nove rezervacije, je poročal spletni portal za elektromobilnost InsideEv. Tudi Nemci so do zdaj dobili manj kot so amper-e. Bodo torej ti vozniki, ki so vplačali rezervacijo, čakali na električnega opla ali se bodo raje preusmerili k Nissanu, morda k Tesli, dolgoročno pa k Volkswagnu, Renaultu …

General Motors lahko v tovarni v ZDA letno izdela od 25 do 30 tisoč chevroletov boltov oziroma oplov amper-e, le do približno 15 odstotkov teh vozil pa je namenjenih Evropi in jih torej nosi logotip Opla. Nemci so torej očitno v nemilosti svojih nekdanjih lastnikov.

Ne spreglejte