SiolNET. Avtomoto Novice
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dogovor s sindikati: VW bo zaposlenim dvignil plačo

0,21

termometer

Volkswagen ID 3
Volkswagen in sindikat IG Metall sta dosegla dogovor in podpisala pogodbo o dvigu plače za 2,3 odstotka. Foto: Gašper Pirman

Volkswagen je sklenil nov dogovor s sindikatom IG Metall, zato se bodo v Nemčiji plače zaposlenih pri Volkswagnu do novembra 2022 povišale za 2,3 odstotka. Do povišice je upravičenih 120 tisoč zaposlenih v šestih nemških tovarnah.

Novopodpisana pogodba je začela veljati januarja in bo aktivna 23 mesecev, vse do novembra 2022. "Dosegli smo kolektivni dogovor v skladu s sorazmernostjo in razumom, ki bo prinesel pravičnost v tem izzivov polnem okolju od začetka epidemije," je v izjavi za javnost povedal Arne Meiswinke, glavni pogajalec Volkswagna.

Vsak bo dobil še tisoč evrov dodatka

Volkswagen bo vsakemu zaposlenemu v Nemčiji dal še tisoč evrov epidemiološkega dodatka, dodatno jim bo znamka namenila še 150 evrov, ki jih bodo vključili v pokojninski sklad. Kolektivna pogodba je podpisana za vse zaposlene v tovarnah v Wolfsburgu, Hannovru, Brunswicku, Salzgitterju in Kasslu ter za vse zaposlene v finančnem sektorju.

Obe strani sta na koncu izbrali kompromisno rešitev, saj so pri IG Metall na začetku zahtevali štiriodstotni dvig plač, pri Volkswagnu pa so jim ponudili 1,2-odstotni dvig plač. Na koncu sta se obe strani strinjali, da je 2,3-odstotni dvig plač do novembra 2022 dobra rešitev. Po drugi strani je delnica Volkswagna v zadnjih tednih zrasla za polovico in skrbi o epidemiji ter pomanjkanju čipov so hitro odšle v pozabo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin