Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
7.07

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

Natisni članek

prometna nesreča zastoj zastoj avtocestna policija avtocesta avtocesta DARS

Četrtek, 21. 4. 2022, 7.07

1 leto, 12 mesecev

Darsovi posnetki z avtocest

Dars pokazal "norosti leta" na slovenskih avtocestah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

3

V letu 2021 se je povečalo število smrtnih žrtev na slovenskih cestah v primerjavi z letom 2020, še več, s 115 smrtnimi žrtvami gre za najvišje število v zadnjih petih letih. Med vzroki prometnih nesreč s hudo poškodovanimi ali umrlimi udeleženci je na prvem mestu neprilagojena hitrost, na drugem mestu nepravilna stran/smer vožnje, na tretjem mestu pa policijska statistika navaja neupoštevanje pravil o prednosti. Pri Darsu so objavili posnetek, na katerem se nepozorni vozniki zaletijo v opozorilne table, stožce in druge opozorilne znake.

Pri Darsu so ob objavi videa zapisali, da "v nesrečah pogosto 'nastradajo' prometna signalizacija, varnostne ograje, naletni mehovi. Dokler je samo to, ni nič hudega. Predmete lahko nadomestimo, človeških življenj pa žal ne, zato vedno vozimo previdno!"

Lani 14 odstotkov več nesreč kot leta 2020

Na posnetku, ki ga je objavil Dars, lahko vidimo najbolj nore nesreče na slovenskih avtocestah. Nepozorni vozniki, predvsem vozniki tovornjakov, so prepozno zagledali opozorilne table ali naletne prikolice, zato so s polno silo trčili vanje. V lanskem letu je bilo v Sloveniji 17.050 evidentiranih prometnih nesreč oz. 14 odstotkov več kot v letu 2020. Kot že omenjeno je bilo v lanskem letu tudi več smrtnih žrtev

Ponovno je razočarala skromna raba varnostnega pasu. V osebnih avtomobilih je umrlo 47 voznikov in potnikov. Med 33 umrlimi vozniki jih kar 14 ni uporabljalo varnostnega pasu, med 14 umrlimi sopotniki pa jih šest ni uporabljalo varnostnega pasu. Med 14.004 povzročitelji prometnih nesreč jih je 1.316 preseglo dovoljeno raven alkohola. Najbolj žalosti in skrbi podatek, da je imelo kar 34 od 112 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom raven alkohola nad dovoljeno mejo.

Ne spreglejte