Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
26. 2. 2022,
11.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Brnik Letališče Jožeta Pučnika Rossiya

Sobota, 26. 2. 2022, 11.00

2 leti, 1 mesec

Del zračnega prostora v Evropi za Ruse že zaprt

Danes že prvi "cik-cak" ruskega letala proti Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Rossiya sukhoi suhoj letalo | Družba Rossiya je danes z letalom suhoj superjet 100 izvedla nov čarterski polet med St. Petersburgom in Ljubljano. Skupno je v načrtu deset povratnih letov. Fotografija je simbolična.  | Foto Rossiya

Družba Rossiya je danes z letalom suhoj superjet 100 izvedla nov čarterski polet med St. Petersburgom in Ljubljano. Skupno je v načrtu deset povratnih letov. Fotografija je simbolična.

Foto: Rossiya

Več evropskih držav je že včeraj prepovedalo prelete za ruska civilna letala in jim s tem zaprlo večji del osrednjevropskega zračnega prostora. Dopoldne je zato letalo družbe Rossiya za prihod v Slovenijo potrebovalo dodatne pol ure. Slovenija je sicer danes v popoldanskih urah zaprla zračni prostor za ruska letala.

Danes ob deveti uri po slovenskem času je iz St. Petersburga (sicer verjetno zadnjič za kar nekaj časa zaradi zaprtja slovenskega zračnega prostora za ruska letala) odletel suhoj superjet 100-95B družbe Rossiya, ki je sestrska letalska družba ruskega nacionalnega prevoznika Aeroflot. To je reden čarterski let med St. Petersburgom in Ljubljano, ki so ga letos izvedli že petič.

Kot kažeta spodnja prikaza leta, so morali danes močno spremeniti potek leta. Pred dnevi je lahko letalo izbralo najkrajšo pot prek Baltika, Poljske, Slovaške in Avstrije, danes pa je moralo leteti naokrog, in sicer prek Baltskega morja in Nemčije. Zaradi zaprtega zračnega prostora v nekaterih evropskih državah so se morali izogniti večjemu delu osrednje Evrope. Let se je podaljšal za pol ure.

Letalo bo nazaj proti Rusiji predvidoma poletelo po 12. uri.

Primerjava prejšnjega (desno) in današnjega leta družbe Rossiya proti Sloveniji. Danes so morali izbrati pot mimo Poljske in Češke. Tej državi so se na zahodni strani sicer močno približali, a meje zračnega prostora niso enake državnim mejam. | Foto: Flightradar24 Primerjava prejšnjega (desno) in današnjega leta družbe Rossiya proti Sloveniji. Danes so morali izbrati pot mimo Poljske in Češke. Tej državi so se na zahodni strani sicer močno približali, a meje zračnega prostora niso enake državnim mejam. Foto: Flightradar24

Suhoj superjet 100 je dvomotorno reaktivno potniško letalo, ki je namenjeno predvsem regionalnim letom. Suhoj ga je z znatno pomočjo Boeinga začel razvijati pred dobrimi 20 leti in prvi let opravil leta 2011. Letalo je dolgo slabih 30 metrov in ima razpon kril 27,8 metra. Prazno letalo ima maso 25,1 tone, njegova potovalna hitrost pa znaša 828 kilometrov na uro.

Rdečo luč za ruska letala najprej izdali Britanci, Poljaki, Čehi in Bolgari

Na let obeh ruskih letal proti Sloveniji vplivajo omejitve uporabe zračnih prostorov nekaterih držav. Zaprt je zračni prostor nad Ukrajino, Rusija je omejila del svojega zračnega prostora na zahodu države, za ruska civilna letala so svoj zračni prostor že zaprle Velika Britanija, Poljska, Češka in Bolgarija. Nato so temu zgledile Slovenija, Baltske države in še nekatere evropske države.

Za ruska letala, ki prihajajo proti zahodni Evropi, je tako zaprt večji del osrednjega evropskega zračnega prostora. Danes zjutraj je letalo Aeroflota iz Moskve do Budimpešte potrebovalo dodatnih 70 minut.

Rusi so sprejeli povračilne ukrepe in zdaj tudi britanska letala ne smejo leteti prek njihovega ozemlja. Letalo British Airways je moralo pot iz Londona do indijskega Delhija zato podaljšati za skoraj 900 kilometrov oziroma dodatno uro leta. Iz Rusije v Veliko Britanijo sicer redno leti Aeroflot, prepoved pa bo vplivala tudi na vsa zasebna ruska letala.

Zračni prostor nad Slovenijo zaprt za ruska letala

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije. Mednarodnemu odboru Rdečega križa je namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Potrdila je tudi spremembe Uredbe o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči, so še zapisali na vladi.

Slovenska odločitev je vplivala predvsem na redni let Aeroflota med Moskvo in Ljubljano, ki je danes tako odpovedan.

Tako imenovano sporočilo NOTAM (Notice to Airmen oziroma sporočila pilotom) sicer lahko izdajo posamezno letališče, kontrola zračnega prometa ali pa vlada s pristojnim ministrstvom. Do prepovedi preletov za ruska letala je prišlo na račun vladne odločitve.
Ne spreglejte