SiolNET. Avtomoto Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Chargie – avtomobilski Airbnb področja električnih vozil

0,38

termometer

Britanci so razvili sistem, ki bo podobno kot Airbnb omogočal najem vtičnic za polnjenje električnih avtomobilov pri zasebnih lastnikih hiš oziroma stanovanjskih objektov.

Chargie bo združil lastnike stanovanjskih hiš, ki bodo pripravljeni svojo vtičnico oddati v najem lastniku električnega avtomobila za polnjenje baterije. Chargie bo združil lastnike stanovanjskih hiš, ki bodo pripravljeni svojo vtičnico oddati v najem lastniku električnega avtomobila za polnjenje baterije. Foto: Chargie

Ideja za širitev polnilne infrastrukture?

Tako imenovana mreža Chargie bo delovala na podobnem principu kot sistem Airbnb, v katerem zasebniki prek aplikacije oddajajo svoja stanovanja. Chargie bo združil lastnike stanovanjskih hiš, ki bodo pripravljeni svojo vtičnico oddati v najem lastniku električnega avtomobila za polnjenje baterije. Storitev, ki sta jo zasnovala Jan Stannard in Jeremy Coultler, bo začela delovati 16. maja in bo za zdaj na voljo le v Veliki Britaniji.

Tam se že danes po cestah vozi okrog 100 tisoč avtomobilov s priključnim kablom (električni avtomobili, priključni hibridi), z razvojem elektromobilnosti pa lastniki sistema pričakujejo še precej več povpraševanja v prihodnje. Rezervacije bodo za zdaj na voljo le prek interneta, aplikacijo pa bodo predstavili v obdobju nekaj mesecev. Ustanovitelja trenutno predvsem iščeta Britance, ki bodo pripravljeni oddati svojo električno vtičnico. Strošek polnjenja bo znašal od dveh do štirih funtov (od 2,3 do 4,7 evra), temu pa bo treba dodati še od 10 do 20 odstotkov marže za upravitelje sistema. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin