Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
31. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

3

Natisni članek

Tianmen Kitajska cesta Volkswagen

Nedelja, 31. 3. 2019, 4.00

5 let

Cesta proti Nebeškim vratom v parku Tianmen, Kitajska

Česa takega na tej osupljivi cesti še niso izvedli #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

3

Tianmen | Osupljiv pogled na cesto v kitajskem naravnem parku Tianmen, ki jo sestavlja kar 99 ovinkov. Cesta se dvigne z 200 na 1.300 metrov nadmorske višine. | Foto Volkswagen

Osupljiv pogled na cesto v kitajskem naravnem parku Tianmen, ki jo sestavlja kar 99 ovinkov. Cesta se dvigne z 200 na 1.300 metrov nadmorske višine.

Foto: Volkswagen

To je ena najbolj spektakularnih in tudi nevarnih cest na svetu, ki je zato za promet tudi zaprta. Po njej proti vrhu in znamenitim Nebeškim vratom vozijo le avtobusi. Jeseni bo po njej vozil Volkswagnov električni prototip I.D. R, rekorder gorske dirke Pike's Peak v ZDA.

Ta enajst kilometrov dolga vijugasta kača ovinkov, prepadov in dih jemajočih pogledov velja za eno najbolj spektakularnih cest na svetu. Nahaja se znotraj naravnega parka Tianmen v kitajski provinci Zhangjiaejie, kakih 1.500 kilometrov jugozahodno od Pekinga. Cesta prek 99 ostrih ovinkov pelje na vrh gore, kjer se nahaja slovita jama Tianmen – turistično bolj znana kot Nebeška vrata.

Na njej le kolesarji in turistični avtobusi

Cesta se strmo vzpenja z nadmorske višine 200 na 1.300 metrov. Promet na njej je zaprt. Izjema so (poleg dobro fizično pripravljenih kolesarjev) turistični avtobusi, ki vozijo obiskovalce na vrh. Vožnja traja okrog 20 minut. Izjemen pogled na cesto se odpira tudi s kabelske gondole. Vrh gore se nahaja na nadmorski višini 1.519 metrov.

Stephan Wöllenstein, predsednik Volkswagna na Kitajskem, ob prototipu I.D. R. | Foto: Volkswagen Stephan Wöllenstein, predsednik Volkswagna na Kitajskem, ob prototipu I.D. R. Foto: Volkswagen Volkswagnov električni prototip bo postavil prvi rekord te ceste

Letos jeseni bo po njej vozil Volkswagen električni prototip I.D. R, s katerim so lani dosegli nov rekord na ameriški gorski dirki Pike's Peak. Kitajska cesta je ozka, zato bodo izvedli bolj promocijsko vožnjo kot pravi lov na rekorde. Ta za to cesto sploh ne obstaja. Zato bodo Kitajci do jeseni pripravili tekmovanje v računalniški simulaciji, s katero bodo dobili okvirne čase za 11-kilometrsko spektakularno cesto.

Volkswagnov električni prototip bo tudi tokrat vozil Francoz Romain Dumas. Prototip poganjata dva elektromotorja s sistemsko močjo 500 kilovatov (680 'konjev'). Do 100 kilometrov na uro pospeši v 2,25 sekunde.

Video - Volkswagnova napoved jesenskega dogodka

Pogled na 11 kilometrov dolgo cesto s kabelske gondole. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pogled na 11 kilometrov dolgo cesto s kabelske gondole. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Znamenita Nebeška vrata na vrhu ceste. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Znamenita Nebeška vrata na vrhu ceste. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

 

 

Ne spreglejte