Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 12. 2015,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bugatti

Torek, 1. 12. 2015, 7.28

8 let

Bugatti chiron bo avtomobil presežkov: kralj moči, hitrosti, ekskluzivnosti …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volkswagen in Bugatti sta tudi uradno potrdila, da se bo naslednik veyrona imenoval chiron in da ga bomo prvič videli spomladi. Poganjal ga bo osemlitrski šestnajstvaljni motor.

Kljub dizelski krizi in potrebnemu varčevanju bo Bugatti razkril še en tehnološki presežek

Čeprav je bil Bugattijev najhitrejši avtomobil do zdaj s strogo poslovnega vidika zavožen projekt Volkswagna in takratnega predsednika uprave Ferdinanda Piecha, je veyron francoski znamki (in koncernu) vendarle prinesel veliko prestiža in inženirske odličnosti. Za enega najbolj spektakularnih in tehnično dovršenih avtomobilov so sicer komaj dobili 450 naročil, kolikor je bilo veyronov na voljo, a superšportnik bo kljub Volkswagnovi krizi s spornimi dizelskimi motorji in pomisleki, ali naj v Wolfsburgu sploh obdržijo znamko Bugatti, dobil svojega naslednika.

Vodstvo koncerna je tudi uradno potrdilo, da bo avtomobilu ime chiron in da ga bomo prvič videli na spomladanskem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Čeprav niso videli še nobene uradne fotografije, je sto kupcev že oddalo naročilo

Na internetu je že zaokrožilo nekaj bežnih fotografij novega chirona med testiranji, toda tehnično in oblikovno je avtomobil še skrivnost. Nekaj zunanjih linij so pri Bugattiju pokazali s študijo gran turismo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Čeprav uradno avtomobila še nihče ni mogel niti videti, kaj šele peljati in izkusiti njegov tehnološki potencial, so po informacijah proizvajalca do zdaj že prejeli prvih sto naročil.

Povprečna cena prodanih veyronov je presegla mejo dveh milijonov evrov in tudi pri chironu bo najbrž podobno. Skupno jih bodo izdelali 500.

"To bo najzmogljivejši, najhitrejši, najrazkošnejši in najekskluzivnejši serijski avtomobil na svetu," so zapisali pri Volkswagnu.

Bo chiron pospeševal vse do hitrosti 470 kilometrov na uro?

Predsednik Bugattija Wolfgang Duerheimer je pred meseci že potrdil, da bo chirona poganjala nova različica osemlitrskega šestnajstvaljnega turbomotorja iz veyrona. Iz študije gran turismo bo chiron obdržal izrazito sredinsko oblikovalsko linijo, razporeditev vrat in žaromete.

"Razvoj chirona je mogoče strniti v en stavek. Najboljši avtomobil želimo narediti še boljši," trdi Duerheimer.

Neuradno naj bi imel chironov motor kar okrog 1.500 "konjev" in prav toliko njutonmetrov navora. Do sto kilometrov na uro bi s takim motorjem lahko pospešil v 2,3 sekunde, do hitrosti 300 kilometrov na uro pa v le trinajstih sekundah. Najvišja hitrost bo neuradno znašala okrog 470 kilometrov na uro.

Ne spreglejte