Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 9. 2015,
11.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bentley Terenski Avtomoto

Sreda, 9. 9. 2015, 11.37

7 let, 12 mesecev

Bentley bentayga – najbolj luksuzen, ekskluziven in najhitrejši SUV na svetu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bentley razkriva svoj prvi športni terenec, ki je dolg več kot pet metrov, preseže hitrost 300 kilometrov na uro, stane pa vsaj 230 tisoč evrov.

Bentley pričakovano predstavil športni terenec presežnikov

Za Bentleyjem je eden največjih evolucijskih korakov v zgodovini njihove prestižne avtomobilske znamke. Potem ko so vanj vložili 114 milijonov britanskih funtov, kar danes pomeni kar 162 milijonov evrov, so razkrili svoj prvi športni terenec. Kot se za Bentley spodobi, gre za SUV presežnikov.

Bentaygo opisujejo kot "najhitrejši, najbolj luksuzen in najbolj ekskluziven" športni terenec na svetu, ki združuje eleganco, prestiž in vrhunsko kakovost Bentleyja, na drugi strani pa kljub 2,4 tone mase odlične zmogljivosti.

Avtomobil poganja šestlitrski motor W12, ki zmore kar 447 kilovatov (da, 600 "konjev"!) in 900 njutonmetrov navora. Ko se vsa ta razpoložljiva moč prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenese na vsa štiri kolesa (avtomobil ima stalni štirikolesni pogon), mu omogoča pospešek do 100 kilometrov na uro v 4,1 sekunde in najvišjo hitrost 301 kilometer na uro. Spomnimo, gre za 5,1 metra dolg in 2,4 tone težak avtomobil.

Rezultat ročnega dela, vrhunskih materialov in natančnosti

Bentley je študijo športnega terenca, takrat še z delovnim imenom EXP 9F, predstavil že spomladi leta 2012 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Od takrat so se pri Bentleyju zamenjali trije oblikovalci, tudi direktor Wolfgang Durheimer je za nekaj časa zapustil družbo.

Toda ne glede na pretrese je bentayga zdaj pripravljena, da poskuša za Bentley osvojiti svet petičnih kupcev. Oblikovalci pravijo, da gre za najpomembnejše razkritje v zgodovini družbe in da se z bentaygo podajajo iz svojega dozdajšnjega obdobja gotovosti. Avtomobil naj bi združeval klasični genski zapis Bentleyja, a mu obenem dal razsežnost športnih terencev in brezčasno obliko. Pri bentaygi naj ne bi poskušali biti trendovski in iskati zunanjih linij, ki bi le kratkoročno zadovoljile petične kupce tovrstnih avtomobilov.

Športni terenec naj bi imel odlične zmogljivosti na terenu, kakor tudi med ovinki. Inženirji so to dosegli z dodatnim elektronskim sistemom stabilizacije vozila, ki je pomemben pri podobnih športno naravnanih terencih z visoko točko težišča. Tako pri zunanjosti, ki jo spredaj odlikujejo impresivni okrogli žarometi LED, kakor v notranjosti bodo lastniki bentayge uživali v rezultatih ročnih spretnosti zaposlenih tovarne v britanskem Crewu. Potniki na zadnjih sedežih bodo imeli pred seboj snemljive tablice z androidnim sistemom.

Bentayga ne bo zadnji luksuzni športni terenec

Pri Bentleyju načrtujejo letno prodati od tri do štiri tisoč športnih terencev letno in zdajšnjo prodajo z lanskih 8.510 prodanih vozil v treh letih povečati na 15 tisoč vozil. Glavna trga naj bi bila ZDA in Kitajska, dosti ne bosta zaostajala niti Rusija in Bližnji vzhod. Samo za bentaygo, pri kateri se bodo cene začele pri 160 tisoč britanskih funtih (228 tisoč evrov), naj bi še pred razkritjem vozila prejeli več kot štiri tisoč zelo resnih povpraševanj. Zanimanje za SUV naj bi močno preseglo pričakovanja vodilnih pri Bentleyju in zato bentayga zagotovo ne bo ostala njihov edini luksuzni športni terenec.

Ne spreglejte