SiolNET. Avtomoto Novice
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodaja avtomobilov v Sloveniji – julij 2021

Avtotrgovci na počitnice brez velikega navdušenja

0,25

termometer

Renault clio e-tech hybrid
Renault je na bruto avtomobilskem trgu med znamkami tretji, njihov clio pa ostaja avtomobil z največ novimi registracijami. Foto: Gašper Pirman

V primerjavi z lanskim julijem je bil letošnji za avtomobilske trgovce v Sloveniji mnogo manj uspešen, toda na letni ravni rast prodaje avtomobilov ostaja pozitivna.

Lani julija so avtomobilski trgovci v Sloveniji registrirali 6.423 novih avtomobilov, letos v tem mesecu le 4.426. To je 31 odstotkov manj kot lani, kažejo podatki Sekcije vozil pri Trgovski zbornici Slovenije. Na letni ravni je gibanje prodaje avtomobilov pozitivno. V prvih sedmih mesecih so registrirali 2,9 odstotka več novih avtomobilov kot v enakem obdobju lani.

Med znamkami so konec julija na vrhu Volkswagen (17,2 % trga), Škoda (11,8 %), Renault (9,6 %), Peugeot (6,4 %) in Hyundai (6,1 %).

Renault twingo electric ZE Avtomoto Skrb vzbujajoči podatki? Slovenija si deli zadnje mesto z Bolgarijo.

Med električnimi avtomobili julija največ – in sicer trinajst – registracij za volkswagen ID.4. Med električnimi avtomobili julija največ – in sicer trinajst – registracij za volkswagen ID.4. Foto: Gašper Pirman Odlično za kompaktne SUV, prodaja električnih avtomobilov pada

Največ registracij je bilo do konca julija med kompaktnimi športnimi terenci (16,6 odstotka trga) in majhnimi avtomobili (13,2 odstotka trga). Prodaja klasičnih hibridov je julija zrasla za 64 odstotkov (primerjano z julijem 2020), trgovci so registrirali tudi 20 priključnih hibridov. Spet je bila slaba prodaja električnih vozil, in sicer za 35 odstotkov slabša kot julija lani.

Po uradni statistiki je prodaja električnih vozil letos v sedmih mesecih pod lansko ravnjo, in sicer za 9,6 odstotka. Tržni delež električnih avtomobilov je spet padel pod dva odstotka.

Kot smo že poročali, je Slovenija trenutno na repu evropskih držav po deležu novih avtomobilov z alternativnimi pogoni (električni, hibridi). V prvih sedmih mesecih je ta znašal le okrog sedem odstotkov, kar je občutno pod evropskim povprečjem.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin