SiolNET. Avtomoto Novice
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žarometi: Bi izbrali nižje stroške ali boljšo svetilnost?

1,98

termometer

Sprva so imeli avtomobili le preproste žaromete. Sestavljeni so bili iz žarnice, odsevne parabole in stekla. Njihova svetilnost je bila velikokrat porazna, zato so proizvajalci z razvojem novih tehnologij začeli v avtomobile vgrajevati bistveno boljše žaromete, ki pa so dražji ter zahtevnejši za popravilo v primeru okvare ali nesreče.

Laserske žaromete med drugim prepoznamo tudi po modrem elementu, ki je nameščen v lučeh. Laserske žaromete med drugim prepoznamo tudi po modrem elementu, ki je nameščen v lučeh. Foto: Gašper Pirman in BMW

Veliki premiki v svetilnosti

Vozniki so z razvojem avtomobilov po eni strani zahtevali boljše žaromete, ki izboljšajo varnost pri nočni vožnji. Proizvajalci vozil so jim pri tem seveda ustregli in sprva pripravili halogenski žaromet, ki je svetlobo na cesto projiciral prek leče. Ogromen premik naprej je pomenila ksenonska tehnologija, toda razvoj se še ni ustavil.

Proizvajalci so iskali predvsem energijsko varčnejši sistem, saj veliko energije porabijo veliki zasloni večopravilnih enot, klimatske naprave in močni zvočni sistemi ter črpajo energijo iz motorja. Rešitev so našli v tehnologiji LED.

Uporaba svetlečih diod je razvoj ponesla še korak naprej, razvili so se matrični žarometi LED oziroma prilagodljivi žarometi. Za kratek čas so bili to najboljši žarometi, ki jih je lahko kupil lastnik vozila. Audi in BMW sta kmalu predstavila laserske žaromete, osvetljevanje ceste je dobilo nov pomen. Koliko časa bo preteklo, da proizvajalci vozil pokažejo novo tehnologijo, ki bo zasenčila vse preostale, ne vemo, zato je tukaj podrobni pregled obstoječih tehnologij.

Zaklenjeni ključi Avtomoto Ključe smo zaklenili v avtomobil? Kakšne rešitve imamo? #video Col de turini Avtomoto Francoski prelaz, ki se mu poklonijo tudi najboljši vozniki #video

Želite imeti ponoči dan ali želite prihraniti nekaj stotakov (ali tisočakov)?

Kot smo že omenili, so najstarejši halogenski žarometi. Zaradi preproste zasnove so poceni in razmeroma zanesljiva izbira. V primeru nesreče je zamenjava poceni, v vsakdanji uporabi pa največkrat zamenjamo žarnico. Po drugi strani vizualno niso na ravni modernih avtomobilov, hkrati pa zaostajajo pri svetilnosti, učinkovitosti in imajo krajšo življenjsko dobo kot žarometi v tehnologiji LED.

Ksenonski žarometi so popestrili videz avtomobila, še posebej s hladno belo svetlobo. Zamenjava žarnic v teh žarometih je dražja kot pri halogenski žarnici, zaradi kompleksnosti žarometa pa se pri težavah že lahko pojavijo dodatni stroški.

Opel astra je eden od redkih cenovno dosegljivih avtomobilov, ki ima možnost vgradnje matričnih žarometov. Opel astra je eden od redkih cenovno dosegljivih avtomobilov, ki ima možnost vgradnje matričnih žarometov. Foto: Klemen Korenjak

Večina danes stavi na tehnologijo LED

Pri žarometih LED so razlike ogromne. Lahko gre za razmeroma preprost, cenejši žaromet ali pa za tehnološko čudo, sestavljeno iz več sestavnih delov, posledično pa bistveno dražje. Njihova prednost je seveda futurističen videz, še posebej pri avtomobilih z višjega cenovnega razreda, kjer so kot po pravilu avtomobili že opremljeni z matričnimi prilagodljivimi žarometi.

V tem primeru so diode združene s številnimi ogledalci in senzorji ter skupaj prilagajajo snop glede na razmere na cesti. Zmožne so celo zasenčiti nasproti vozeča vozila ali vozila pred avtomobilom.

Na vrhu piramide so trenutno laserski žarometi

Največ, kar lahko ta trenutek kupimo, so laserski žarometi. Ponujajo daleč najmočnejšo osvetlitev, toda so trenutno na voljo le pri nekaterih modelih. Tako je predvsem zaradi visoke cene žarometa in kompleksnosti sestave. Cene se začnejo pri pet tisoč evrih in se zlahka povzpnejo tudi do osem tisoč evrov, kar je za veliko večino kupcev preprosto preveč. Težave se pojavijo tudi pri popravilu, saj je treba v večini primerov zamenjati ves žaromet, kar je spet ogromen cenovni zalogaj.

zimske gume Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019 Izpusti CO2 predpisi Avtomoto Vik in krik: zakaj EU prvič noče popustiti avtomobilistom? Peugeot 3008 1.5 BlueHDI EAT8 GT Line Avtomoto Motor, ki vrača vero v dizelski pogon #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin