Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 11. 2018,
6.28

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

3

Natisni članek

izpusti CO2

Petek, 9. 11. 2018, 6.28

5 let, 5 mesecev

Avtomobilisti pred visokimi kaznimi: kdo se jim bo ognil?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

3

Opel Grandland X | Opel grandland X je med tistimi avtomobili, ki bodo dobil tudi priključnohibridno različico. | Foto Gašper Pirman

Opel grandland X je med tistimi avtomobili, ki bodo dobil tudi priključnohibridno različico.

Foto: Gašper Pirman

Avtomobilski proizvajalci bodo morali v Evropi pametno sestaviti prodajno floto modelov, da bo njihov povprečni izpust CO2 v skladu z direktivami EU in da se bodo tako izognili visokim kaznim. Kaj stroge zahteve pomenijo za ponudbo vozil in slovenski avtomobilski trg?

Avtomobilski proizvajalci, ki ne bodo izpolnjevali zahtev EU glede povprečnega izpusta CO2, bodo morali plačati visoke kazni. Medtem ko si bodo to premium znamke lažje privoščile, imajo velikoserijski proizvajalci avtomobilov precej manj manevrskega prostora. Med letoma 2020 in 2030 bodo morali proizvajalci povprečni izpust CO2 zmanjšati za 30 odstotkov.

Kazni bodo lahko milijardne

Pri Mazdi so na primer samo letos za evropske kazni - na stari celini sicer prodajo petino svojih vozil - namenili deset milijonov jenov. Po izračunu analitične družbe IHS Markit bi lahko od leta 2020 proizvajalci za te kazni namenili vse tja do 14 milijard evrov.

Japonci bodo z novo mazdo 3 predstavili novo generacijo do okolja prijaznega bencinskega motorja, toda v prihodnjih letih se tudi sami ne bodo mogli izogniti delni elektrifikaciji pogonov. Na to pot bodo stopili prav v izogibanju visokih kazni, ki sicer prizadenejo njihovo poslovanje. Vse več proizvajalcev je že stopilo na podobno pot.

Porsche Slovenija
Avtomoto Slovenci po avte, posel cveti: Dobički avtotrgovcev so milijonski

Naslednji captur bo prvi renault s priključnohibridnim pogonom. | Foto: Gašper Pirman Naslednji captur bo prvi renault s priključnohibridnim pogonom. Foto: Gašper Pirman Francozi stavijo na priključne hibride

Francoske znamke so napovedale hitro širjenje priključnohibridnih pogonov. To velja za Renault in tudi za koncern PSA Peugeot Citroen. Ta bo elektrificiral tudi floto Opla. Ford je določil novo vodjo lastnega električnega pogona (med vodilnimi proizvajalci so v največjem zaostanku), v prihodnje pa ni izključeno niti deljenje električne platforme MEB z Volkswagnom.

Ti bodo od leta 2020 predstavili več povsem električnih vozil, ki najbolj učinkovito znižujejo povprečni izpust CO2 posameznega proizvajalca. Med znamkami, ki so se že aktivneje podale na področje elektromobilnosti, spadajo (poleg premijskih znamk) predvsem Nissan, Renault in v zadnjem času tudi Hyundai.

Renault Captur EDC Initiale Paris
Avtomoto Česa takega renaulti niso imeli še nikoli

Nissan bo v Sloveniji prihodnje leto prvič ponudil tudi svoj električni kombi e-NV200, ki bo imel baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur. | Foto: Nissan Nissan bo v Sloveniji prihodnje leto prvič ponudil tudi svoj električni kombi e-NV200, ki bo imel baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur. Foto: Nissan

Spremembam ne bo ubežala niti Slovenija

Danes v Evropi trg elektrificiranih vozil zavzema okrog pet odstotkov celotnega trga, ta delež pa se bo do leta 2025 predvidoma povečal na kar 35 odstotkov. Pri Nissanu so letos v Sloveniji prvič uradno ponudili leafa, prihodnje leto se bo enako prvič zgodilo tudi z električnim kombijem e-NV200.

Leta 2022 sledi eleketrični crossover, ki smo ga kot koncept videli že letos spomladi v Ženevi. Nissan je letos do konca oktobra v Sloveniji registriral 103 leafe, Renault 88 zoejev, BMW pa 85 i3.

"Odločitev okoljskih ministrov Evropske unije za znatno zmanjšanje izpustov CO2 do leta 2030 zagotovo predstavlja velik tehnični izziv za vse avtomobilske proizvajalce. Posledično bo treba močno povečati delež električnih vozil. Proizvajalci in uvozniki vlagamo veliko v polnilno infrastrukturo, izobraževanje ter prilagoditev opreme prodajne in servisne mreže. Aktivno tudi sodelujemo pri pripravi strategije republike Slovenije in akcijskega načrta za vozila na alternativni pogon. Upamo in pričakujemo pa, da bo država z davčnimi ukrepi, po vzoru Avstrije in Nemčije, prispevala svoj delež k uveljavitvi električne mobilnosti v Sloveniji," so za Siol.net povedali pri družbi Porsche Slovenija, ki je največji avtomobilski trgovec v Sloveniji z več kot pol milijarde evrov prihodkov letno.
Ne spreglejte