SiolNET. Avtomoto Zgodbe
6,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci po avte, posel cveti: Dobički avtotrgovcev so milijonski

6,44

termometer

Porsche Slovenija
Foto: Gašper Pirman

Pet najuspešnejših avtomobilskih trgovcev je imelo lani skupno več kot 27 milijonov evrov dobička, med njimi z 11,6 milijona evrov daleč največ Porsche Slovenija. Slovenski uvoznik znamk Volkswagnovega koncerna je lani prvič presegel mejo pol milijarde evrov prometa. Rast prodaje novih avtomobilov se strmo nadaljuje tudi letos.

Volkswagen je lani v Slovenijo pripeljakl dve veliki novosti -  pola in T-roca. Volkswagen je lani v Slovenijo pripeljakl dve veliki novosti - pola in T-roca. Foto: Gašper Pirman Prodaja novih in rabljenih avtomobilov se v Sloveniji zdaj vzpenja že nekaj let in podatki o poslovanju trgovcev kažejo, da je prodaja avtomobilov lahko (vsaj za največje trgovce) zelo dober posel. Podatki, objavljeni v poslovnem imeniku Bizi.si, kažejo, da imata vodilna avtomobilska trgovca v Sloveniji – Porsche Slovenija kot uvoznik znamk koncerna Volkswagen in Renault Nissan Slovenija -  letno skupno skoraj milijardo evrov prometa.

Po dobičku podobno kot lani ostaja daleč pred vsemi Porsche Slovenija, ki je letos praznoval tudi 25-letnico svojega obstoja in je lani prvič presegel pol milijarde evrov prometa. Njihov lanski dobiček je znašal 11,6 milijona evrov.  

Petnajst najuspešnejših avtomobilskih trgovcev po dobičku v letu 2017:

 

Dobiček 2017

Dobiček 2016

Prihodki 2017

Prihodki 2016

Porsche Slovenija

11,6 mio. EUR

11 mio. EUR

514, 1 mio. EUR

452,3 mio. EUR

Renault Nissan Slovenija

4,8 mio. EUR

1,7 mio. EUR

478,6 mio. EUR

440,3 mio. EUR

Avto Aktiv Intermercatus

3,7 mio EUR

5,2 mio. EUR

29,4 mio. EUR

29,0 mio. EUR

Avtotehna

3,5 mio. EUR

5,7 mio. EUR

88 tisoč EUR

2,0 mio. EUR

Porsche Inter Auto

3,2 mio. EUR

3,4 mio. EUR

241 mio. EUR

218 mio. EUR

Autocommerce

2,1 mio. EUR

1,9 mio. EUR

149,6 mio. EUR

152 mio. EUR

Avto Triglav

2,0 mio. EUR

1,9 mio. EUR

194 mio. EUR

199 mio. EUR

Sawal

1,9 mio. EUR

2,3 mio. EUR

19,3 mio. EUR

20,9 mio. EUR

KMAG

1,6 mio. EUR

3,4 mio. EUR

73,8 mio. EUR

64,6 mio. EUR

P Automobil Import

1,5 mio. EUR

1,0 mio. EUR

83,4 mio. EUR

63,1 mio. EUR

Summit Motors

1,3 mio. EUR

2,2 mio. EUR

109,1 mio. EUR

114,1 mio. EUR

Selmar

1,1 mio. EUR

980 tisoč EUR

58,5 mio. EUR

44,7 mio. EUR

A2S d.o.o.

803 tisoč EUR

730 tisoč EUR

46,0 mio. EUR

41,3 mio. EUR

Avtotehnika Celje

725 tisoč EUR

392 tisoč EUR

59,9 mio. EUR

44,6 mio. EUR

C Automobil Import

638 tisoč EUR

1,0 mio. EUR

70,7 mio. EUR

63,0 mio. EUR

Vir: Bizi.si

Renault ima s cliom najbolje prodajani posamezni model na slovenskem avtomobilskem trgu. Prihodnje leto pričakujemo njegovo peto generacijo. Renault ima s cliom najbolje prodajani posamezni model na slovenskem avtomobilskem trgu. Prihodnje leto pričakujemo njegovo peto generacijo. Foto: Gašper Pirman

Družbo Porsche Slovenija vodi Danilo Ferjančič. Letos so praznovali svojo 25-letnico. Družbo Porsche Slovenija vodi Danilo Ferjančič. Letos so praznovali svojo 25-letnico. V treh letih so prihodke povečali za skoraj četrtino

Porsche Slovenija je od leta 2015 svoj dobiček povečal za 1,9 milijona evrov (18 %), prihodke pa za 122 milijonov evrov (24 %). Drugouvrščeni Renault Nissan Slovenija je z dobičkom lani presegel leto 2015, a bistveno izboljšal poslovanje iz leta 2016. Tudi njim so prihodki v zadnjih treh letih konstantno rasli, kar kaže tudi na stalno rast prodaje novih in rabljenih vozil.

Med najuspešnejšimi tudi zasebni trgovci, ki niso uvozniki znamk

Med generalnimi uvozniki so se med vodilne uvrstili Autocommerce (koncern Daimler),  Avto Triglav (koncern Fiat Chrysler), KMAG (Kia, SsangYong), P Automobil Import (Peugeot), Summit Motors (Ford) in C Automobil Import (Citroen). V zgornjem pregledu ni uvrščena družba Toyota Adria, kjer poslovni izid zanjo v Bizi.si še ni bil zabeležen oziroma ta postopek še ni končan.

Med trgovci, ki niso neposredni uvoznik ene izmed avtomobilskih znamk, izstopa družba Avto Aktiv Intermercatus. Z 29 milijoni evrov prometa so imeli lani 3,7 milijona evrov dobička, pod vodstvom direktorja Matjaža Poropata pa so uradni prodajalec in serviser znamk BMW (ekskluzivno tudi podznamke i), Mini in Suzuki.

Škoda je z novimi modeli v prodajnem segmentu športnih terencev pomemben steber poslovanja Volkswagnovega koncerna. Škoda je z novimi modeli v prodajnem segmentu športnih terencev pomemben steber poslovanja Volkswagnovega koncerna. Foto: Gregor Pavšič

Družba Avto Aktiv je bila lani po dobičku tretja najuspešnejša. Skrbijo tudi za prodajo in servis BMW-jeve podznamke i. Družba Avto Aktiv je bila lani po dobičku tretja najuspešnejša. Skrbijo tudi za prodajo in servis BMW-jeve podznamke i. Foto: Metka Prezelj

Porsche Slovenija in Renault Nissan Slovenija lani v Sloveniji prodala več kot polovico novih avtomobilov            

Sodeč po uradni statistiki prodaje novih osebnih avtomobilov je lani Porsche Slovenija prodal 21.729 novih vozil znamk Volkswagen, Škoda, Seat, Audi in Porsche. To je predstavljalo kar 30 odstotkov celotne prodaje novih osebnih avtomobilov na slovenskem trgu, ki je lani uradno obsegal 70.892 avtomobilov.

Renault Nissan Slovenija je prodal 16 tisoč novih avtomobilov znamk Renault, Dacia in Nissan. Oba vodilna trgovca sta tako lani prodala več kot polovico vseh novih osebnih avtomobilov v Sloveniji.

Med desetimi najuspešnejšimi znamkami so bile lani poleg Volkswagna in Renaulta še Škoda, Opel, Hyundai, Dacia, Peugeot, Ford, Citroen in Nissan.

Rast prodaje do konca maja že skoraj osemodstotna

Dobri časi za avtomobilske trgovce bodo očitno še trajali, saj prodaja novih avtomobilov raste tudi letos. V prvih petih mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za skoraj osem odstotkov. V primerjavi z lanskim letom se je med najboljše s skoraj petodstotnim tržnim deležem prebil Fiat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin