Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2018,
12.17

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Natisni članek

Električni avtomobili Mercedes-Benz

Sreda, 11. 7. 2018, 12.17

5 let, 9 mesecev

Mercedes-Benz je razkril novi električni avtobus eCitaro

Avtobus, ki bo lahko vozil po zaprtih evropskih mestnih središčih #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Mercedes-Benz je predstavil električni avtobus eCitaro, ki v mestna središča prinaša do okolja prijazno mobilnost brez onesnaževanja zraka in povečanega hrupa. Dva elektromotorja na zadnji portalni osi ustvarita 250 kilovatov in 970 njutnmetrov navora, baterijski paket ima lahko do 243 kWh, kar je v idealnih pogojih dovolj za 250-kilometrski doseg.

Galerija: Mercedes-benz eCitaro

Fotogalerija
1 / 8

Električna nadgradnja najbolje prodajanega avtobusa

Osnovo si je eCitaro sposodil pri najbolje prodajanem avtobusu na svetu, saj so po podatkih Mercedesa do zdaj prodali že več kot 50 tisoč modelov citaro. Skupaj si delati arhitekturo, toda kot se za električnega brata spodobi ima drugačno zunanjo lupino. Sprednji del novinca krasi veliko večji znak znamke (premer kroga znaša kar 28 centimetrov) in tridimenzionalni svetleči in kromirani dekorativni dodatki. Ptičji pogled razkrije še drugačno strešno linija, saj ima eCitaro na sprednjem delu večjo grbino, ki pokriva spredaj vgrajene baterije.

Za moč skrbi električna portalna os ZF AVE 130 z vgrajenima elektromotorjema na kolesnih pestih. Sistemska moč se ustavi pri 250 kilovatih in ogromnih 970 njutnmetrih navora. Litij-ionske baterije so razporejene v do deset modulov, vsak ima približno 25 kWh, skupna kapaciteta baterij pa znaša približno 243 kWh. Baterijski moduli so porazdeljeni na zadnjem delu in na strehi na sprednjem delu avtobusa.

Mercedes je še pred pričetkom proizvodnje dobil dvajset naročil. Prvi električni avtobusi se bodo vozili po Hamburgu. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes je še pred pričetkom proizvodnje dobil dvajset naročil. Prvi električni avtobusi se bodo vozili po Hamburgu. Foto: Mercedes-Benz

Kompleksna sestava pogonskega sklopa z različnimi modularnimi baterijskimi paketi, posebnim hlajenjem za baterije in portalno osjo z dvema elektromotorjema na kolesnih pestih. | Foto: Mercedes-Benz Kompleksna sestava pogonskega sklopa z različnimi modularnimi baterijskimi paketi, posebnim hlajenjem za baterije in portalno osjo z dvema elektromotorjema na kolesnih pestih. Foto: Mercedes-Benz

Šest, osem ali deset baterijskih modulov

Za prilagodljivost in potrebe skrbi modularna zasnova. Kupec lahko izbira med različicami s šestimi, osmimi ali desetimi baterijskimi moduli. Manj kot je modulov, krajši je električni doseg, a hkrati tudi manjša masa in hitrejše polnjenje baterijskega paketa.

Različica z desetimi baterijskimi moduli ima maso 13,44 tone in nosilnost večjo kot šest ton oziroma za 85 do 90 potnikov. Baterije se lahko polni prek vtičnice nameščene nad sprednjim desnim kolesom. Tako gnan eCitaro ima v idealnih pogojih do 250 kilometrov dosega, poleti pa se doseg spusti približno na 150 kilometrov.

Mercedes-Benz bo svoj novi električni avtobus pričel izdelovati proti koncu letošnjega leta, a so še pred uradno predstavitvijo že dobili dvajset naročil. Prvi električni eCitaro avtobusi se bodo vozili po nemškem mestu Hamburg.

Ne spreglejte