SiolNET. Avtomoto Novice
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Postavili nov mejnik: potniki so bili v zraku 19 ur

2,51

termometer

Boeing 787-9 Quantas Avstralija letalo
Da so lahko zdaj izvedli vsaj poskusni polet, so letalo povsem napolnili z gorivom, na krov pa vzeli le omejeno količino prtljage in nobenega tovora. Foto: Reuters

Avstralski nacionalni prevoznik Quantas je uspešno preizkusil 19-urni let brez postanka med New Yorkom in Sydneyjem. Namen tega preizkusa je preučiti, kako bi ta najdaljši neprekinjeni polet, ki ga nameravajo uvesti, vplival na pilote, posadko in potnike.

Boeing 787-9 je z 49 ljudmi na krovu za 16.200 kilometrov dolg polet iz New Yorka do Sydneyja potreboval skupno 19 ur in 16 minut, poroča britanski BBC. Prihodnji mesec bodo izvedli še podoben poskusni polet iz Londona v Sydney, do konca leta pa naj bi se potem odločili, ali bodo uvedli komercialne letalske povezave Sydneyja z New Yorkom in Londonom brez postanka.

Če bodo rezultati teh preizkusov pozitivni, bi komercialne polete med omenjenimi mesti uvedli v letih 2022 ali 2023.

Peter Kauzer, Tokio Sportal V Tokio so šli lahko le z enim letalskim prevoznikom #video

Boeing 787-9 Quantas Avstralija letalo Foto: Reuters Do zdaj še ni letala, ki bi bilo polno naloženo, sposobno takšnega poleta

Doslej sicer v komercialni rabi še ni letala, ki bi bilo sposobno izvesti tako dolg polet polno naloženo s potniki in tovorom. Da so lahko zdaj izvedli vsaj poskusni polet, so letalo povsem napolnili z gorivom, na krov pa vzeli le omejeno količino prtljage in nobenega tovora, še navaja BBC.

Potniki so ob vstopu na letalo naravnali ure po sydneyjskem času in so morali ostati budni, dokler ni v vzhodni Avstraliji nastopila noč. Na ta način naj bi se izognili utrujenosti zaradi potovanja.

Adria Airways letališče Novice Stroški stečaja Adrie presegajo pol milijona evrov

Boeing 787-9 Quantas Avstralija letalo Foto: Reuters Pozorno opazovali vedenje tako potnikov kot pilotov

Šest ur zatem so jim postregli obrok z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, hkrati pa zatemnili luči, da bi jim vzpodbudili zaspanost. Medtem so jih vztrajno opazovali in ugotavljali vzorce glede spanja, uživanja hrane in pijače, gibanja, prilagajanja osvetljenosti sedeža in uporabe razpoložljivega zabavnega programa. Še posebej pozorno so opazovali tudi pilote.

Tekmovanje med letalskimi družbami na področju dolgih poletov se sicer v zadnjih letih močno stopnjuje. Singapore Airlines je lani uvedel polet med Singapurjem in New Yorkom, ki traja okoli 18 ur in pol. To za zdaj velja za najdaljši komercialni let brez postanka.

Drugi najdaljši let je 17 ur in 40 minut dolg polet iz Aucklanda v Doho, ki ga izvaja Qatar Airways, tretji pa s 17 urami in 20 minutami polet iz Pertha v London, ki ga je Quantas uvedel lani, še navaja BBC.

Boeing 787-9 Quantas Avstralija letalo Foto: Reuters

policija, helikopter Novice Letalska enota policije: februarja prizemljeni, danes optimistični Tomaž Vesel Novice Vesel: Revizija prodaje Adrie Airways lahko postane del programa za prihodnje leto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin