Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 3. 2018,
6.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

1

Natisni članek

Audi BMW Mercedes-Benz Avtosalon Ženeva 2018

Četrtek, 8. 3. 2018, 6.59

6 let, 1 mesec

Audijeva novost in koliko Slovencev čaka BMW X7?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

1

Kakšne poslovne avtomobile so razkrili v Ženevi in kakšni so trendi na slovenskem trgu premium vozil?

Video – Nov audi A6 v Ženevi

Najpomembnejša poslovna premium novost v Ženevi je bila nova generacija audija A6, ki predvsem v notranjosti prinaša usmeritev večje limuzine A8. Avtomobil prav tako prinaša štirikolesno krmiljenje in 'mehko' hibridizacijo vseh pogonskih motorjev. V notranjosti najbolj izstopata zanimivo oblikovana ročica samodejnega menjalnika in zasnova sredinske konzole z dvema zaslonoma.

Limuzinska izvedba novega audija A6, karavanska sledi pozneje v letu. | Foto: Newspress Limuzinska izvedba novega audija A6, karavanska sledi pozneje v letu. Foto: Newspress Več kot dve tretjini kupcev je poslovnežev

"A6 je med najpomembnejšimi modeli naše znamke predvsem v segmentu poslovnih kupcev, ki predstavljajo 70 odstotkov prodaje. Za predhodnika se je v Sloveniji od leta 2011 odločilo skoraj 1.200 kupcev, kar vključuje tri karoserijske različice limuzino, avant in allroad. Verjamem, da bo novi A6 še uspešnejši od predhodnika. V Slovenijo prihaja junija ali julija, karavan pa nekaj mesecev pozneje," nam je povedal Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji.

Novi A6 je v primerjavi s predhodnikom daljši za komaj opaznih sedem milimetrov. Skupno 4,9 metra dolga limuzina (4.939 mm) je tudi 1,2 centimetra širša (1.457 mm). V primerjavi z BMW serije 5 je novi audi malenkostno daljši in širši, obenem pa občutnih 2,2 centimetra nižji. Avtomobil ima maso vsaj 1.575 kilogramov in je v primerjavi s predhodnikom od pet do 25 kilogramov težji.

A6 ima štirikolesno krmiljenje, vsi pogonski motorji pa so dobili mehki hibridni pogon. | Foto: Newspress A6 ima štirikolesno krmiljenje, vsi pogonski motorji pa so dobili mehki hibridni pogon. Foto: Newspress

Mercedes-Benz s prenovljenim razredom C. | Foto: Newspress Mercedes-Benz s prenovljenim razredom C. Foto: Newspress

Mercedes-Benz je med klasičnimi poslovnimi avtomobili predstavil prenovljeni razred C. Ta je dobil manjše popravke, prvič na primer multibeam žaromete LED, na volanski obroč so po zgledu razredov E in S dodali gumbe za nadzor infozabavnega sistema.

Maciej Galant vodi skupino BMW v Sloveniji. | Foto: BMW Maciej Galant vodi skupino BMW v Sloveniji. Foto: BMW »Kupci želijo moč, status in kar najbolj ugodno ceno«

Na avtomobilskem salonu v Ženevi smo ujeli tudi Macieja Galanta, direktorja BMW Slovenija in z njim pokramljali glede stanja na slovenskem trgu premium avtomobilov in njegovih pričakovanjih za letošnje letio.

»Vse je okrog moči, statusa in kar najbolj ugodne cene. Prav tako je pomemben tudi dnevni strošek uporabe. Zato vsaj pri nas raste delež elektrificiranih vozil. Po mestu se je z njimi mogoče voziti le na elektriko in to bo tudi trend v prihodnosti. Trg je precej stabilen, raste od tri do štiri odstotke na leto. Raste tudi prodaja športnih avtomobilov. Njihova obdavčitev se sicer ne spreminja in davki ostajajo visoki. Večina avtomobilov je kljub temu še vedno registriranih v Sloveniji,« je povedal Galant.

Kdo je bil lani uradno najuspešnejši?

Po uradni prodajni statistiki, ki jo je za leto 2017 objavila Sekcija avtomobilskih uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije, so tri nemške premium znamke lani skupno prodale 5.577 vozil. Ne glede na delež izvoza teh avtomobilov v tujino, je šlo za prodajo slovenskih trgovcev. BMW je bil tu uradno najuspešnejši, svoje pa bodo povedali tudi podatki o dobičkih uvoznikov nemškega premium trojčka.

V Sloveniji so že kupci tudi za novi BMW X7

Kdo ima letos največ novih prodajnih adutov? Audi je oziroma še bo v Slovenijo pripeljal novi A8, A7, poleg že omenjenega A6 sledijo še novi model Q8, pa jeseni še Q3 in najmanjši A1. Mercedes-Benz stavi predvsem na novi razred A in prenovljeni razred C (za sladokusce tudi novi razred G), pri BMW pa največ pričakujejo predvsem od novih X2, X3 in X4.

»Veliko povpraševanja že po naslednjem X5. Prišel bo že konec letošnjega leta. In potem novi luksuzni X7, ki bo na cestah prihodnje leto. V Sloveniji imam že razgovore s tremi strankami, ki bi bili danes pripravljeni oddati naročilo zanj. Že študija jih je prepričala. Na slovenskih cestah se bo zagotovo vozil tudi X7,« dodaja Galant.             

Novi X7 bo prihodnje leto največji športni terenec znamke BMW. | Foto: BMW Novi X7 bo prihodnje leto največji športni terenec znamke BMW. Foto: BMW

Avtomobil bodo izdelovali v Spartanburgu v ZDA. | Foto: BMW Avtomobil bodo izdelovali v Spartanburgu v ZDA. Foto: BMW

Ne spreglejte