Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
6. 11. 2014,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Terenski Avtomoto

Četrtek, 6. 11. 2014, 20.40

8 let

Audi Q3 – osvežitev kompaktnega športno-terenskega multitalenta

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Audi je po treh letih osvežil svojega najkompaktnejšega športnega terenca Q3. Spremembe so se dotaknile predvsem pločevine in plastike, motorna paleta pa je v povprečju skoraj 20 odstotkov varčnejša.

Audijeva klasika – evolucija je mati modrosti

Na ceste je prvič pripeljal leta 2011 in dobra tri leta so bila dovolj, da je Audi sklenil prodajno uspešnega kompaktnega terenca, najmanjšega te vrste znotraj družine štirih krogov, ustrezno prenoviti.

Strokovnjaki iz Ingolstadta očitno razumejo, da bistvo izdelka pogosto tiči v podrobnostih in da evolucijsko napredovanje dolgoročno običajno pomeni boljšo rešitev, zato tudi tokrat niso odstopali od ustaljene prakse in Q3 namenili le blage vizualne popravke.

Spremembe zaživijo šele ob neposredni primerjavi ...

Zadaj so malenkost spremenjene luči, vidnejši so posegi v odbijač, spredaj velja podobno, po novem pa bodo vsi Q3 serijsko svetili s ksenonskimi žarnicami.

Za najbolj opazno odstopanje v primerjavi s predhodnikom bodo skrbele kromirana obroba rešetke motorja in poudarjene horizontalne poteze, namesto pokončnih. Verjetno še pri Audiju ne bi nikomur zamerili, če sprememb brez neposredne primerjave avtomobila ob avtomobilu ne bi opazili takoj.

Motorji bodo 17 odstotkov varčnejši

Prenova se ni omejila le na obliko, posegla je tudi v obsežno motorno paleto.

Ponudba treh bencinskih in treh dizelskih pogonskih agregatov s prostornino motorjev od 1,4 (osnovni bencinski motor) do dveh litrov in prisilnim polnjenjem ostaja nespremenjena. Razpoložljive moči bo od 88 do 162 kilovatov, vsi motorji pa izpolnjujejo normative Euro 6.

Številne manjše posodobitve in optimizacije delovanja motorja podpira tudi tehnologija "cylnder on demand" oziroma občasno izklaplja delovanje valjev.

RS Q3 v Nemčiji od 56.600 evrov

Vrh ponudbe z imenom Q3 na zadku ostaja različica RS Q3 z 2,5-litrskim petvaljnikom in 340 "konji", 30 več kot prej. Tako motoriziran Q3, opremljen s sedemstopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom, do sto pospeši v 4,8 sekunde in se ustavi šele pri elektronsko omejenih 250 kilometrih na uro. Pelje se lahko na 19- ali 20-palčnih kolesih, kupec pa lahko namesto serijskega športnega podvozja izbere tudi prilagodljivo podvozje. Najhitrejši Q3 bo v Nemčiji na voljo od 56.600 evrov.

Ne spreglejte