Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
9.58

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Audi

Sreda, 24. 10. 2018, 9.58

5 let, 6 mesecev

Audi prenovil superšportnega R8¸

Audi prenovil superšportnika: Bolj podoben quattru?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Audi je predstavil prenovljenega R8, ki bolj kot s spremenjenim videzom nagovarja z večjo močjo in boljšimi voznimi lastnostmi. Na ceste bo zapeljal na začetku prihodnjega leta.

S sprednjimi tremi hladilnimi režami navdih išče pri legendarnem modelu quattro.  | Foto: Audi S sprednjimi tremi hladilnimi režami navdih išče pri legendarnem modelu quattro. Foto: Audi Navdih išče pri legendarnem športniku quattro

Prenovljeni R8, ki bo v prodajne salone zapeljal na začetku prihodnjega leta, je dobil nekoliko agresivnejši videz. Minimalno vizualno preobrazbo začenja širša maska hladilnika, drugačen je sprednji usmerjevalnik zraka, zračniki pa so večji. Oblikovalci so se s tremi majhnimi zračniki pod sprednjim pokrovom in nad novo masko hladilnika poklonili legendarnemu modelu quattro.

Preostale oblikovne spremembe so manjše, so pa inženirji več poudarka namenili podrobnostim, ki pripomorejo k večji učinkovitosti avtomobila. Tako je zaščitni pokrov motorja izdelan iz treh delov, opcijsko pa je lahko izdelan iz ogljikovih vlaken. Na seznamu opcijske opreme so tudi trije paketi zunanjosti, ki spremenijo določene dele karoserije in prinašajo več individualizacijskih možnosti.

Avtomoto Audijev električni protiudarec Tesli, Mercedesu in BMW #foto
Avtomoto Novi audi Q3: Visoke ambicije bo imel tudi v Sloveniji #foto

Najmočnejši R8 ima novo ime

Osnovni R8 se od močnejšega brata razlikuje po svetlečih črnih dodatkih na karoseriji, medtem ko ima R8 V10 performance quattro (novo ime za R8 V10 plus) karoserijske dodatke obarvane v srebrno barvo. Pri obeh različicah se kupec lahko odloči za dodatke iz ogljikovih vlaken, na voljo pa je tudi sprednji usmerjevalnik zraka iz ogljikovih vlaken, ki zmanjša končno maso za dva kilograma.

Do stotice se izstreli v 3,4 sekunde oziroma pri močnejši različici v 3,1 sekunde. | Foto: Audi Do stotice se izstreli v 3,4 sekunde oziroma pri močnejši različici v 3,1 sekunde. Foto: Audi

Audi R8 | Foto: Audi Foto: Audi

Več moči in boljše vozne lastnosti

Običajni R8 z vgrajenim desetvaljnikom ima s prenovo 419 kilovatov (562 KM) in 550 njutonmetrov navora, kar je 22 kilovatov in deset njutonmetrov navora več kot prej. Do stotice se Audijev stroj izstreli v 3,4 sekunde in doseže največjo hitrost 324 kilometrov na uro.

Vrh ponudbe zaseda R8 V10 performance quattro. Vgrajen ima 5,2-litrski motor, ki proizvede 456 kilovatov in 580 njutonmetrov navora. S sedmimi kilovati več kot predhodnik do stotice potrebuje vsega 3,1 sekunde, sape pa mu zmanjka pri 331 kilometrih na uro.

Inženirji so veliko časa namenili prenovi in izboljšanju vzmetenja. Avtomobil ima enako število voznih profilov, vendar se ti med seboj zdaj občutno razlikujejo in vozniku ponujajo več možnosti zabave. Zaradi izboljšav sistema za nadzor stabilnosti so zmanjšali zavorno pot pri sto kilometrih na uro za 1,5 metra in za pet metrov pri 200 kilometrih na uro. Izboljšali so tudi servoojačevalnik in prenovili celotno vzmetenje, ki bi moralo ponuditi še večje zadovoljstvo med vožnjo skozi zavoje.

Poleg coupeja bo s proizvodnih trakov zapeljala tudi brezstrešna različica, ki pa ima nekoliko slabše zmogljivosti pri pospeških in končni hitrosti. | Foto: Audi Poleg coupeja bo s proizvodnih trakov zapeljala tudi brezstrešna različica, ki pa ima nekoliko slabše zmogljivosti pri pospeških in končni hitrosti. Foto: Audi

Ne spreglejte