Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Aston Martin

Sreda, 22. 11. 2017, 6.00

6 let, 5 mesecev

Aston martin vantage: oblikovna in motorna popolnost pod eno streho

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Aston Martin Vantage | Foto Aston Martin

Foto: Aston Martin

Pred Aston Martinom je bila težka naloga, saj so morali nadomestiti model, ki so ga od nekdaj cenili zaradi njegovega čudovitega videza in voznih lastnosti. A tudi tokrat Britanci niso razočarali in sodeč po uradnih fotografijah ter podatkih pripravili dostojnega naslednika zdaj že legendarnega športnika.

Nov od prvega do zadnjega vijaka

Kot so se pohvalili pri Aston Martinu  je njihov najnovejši športni član povsem nov. V primerjavi s predhodnikom so novi pogonski sklop, karoserija, tehnologija v potniški kabini in aerodinamika celotnega paketa.

Britanskega športnika spet poganja nemško srce. Štirilitrski osemvaljni agregat, ki ima 503 "konje" in 685 njutonmetrov navora, so jim spet po meri izdelali pri Mercedesovem oddelku AMG. Moč se na zadnji kolesni par prenaša prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika ZF, Britanci pa so namignili, da bi lahko ponudbo kmalu dopolnil še ročni šeststopenjski menjalnik. Za vrhunske vozne lastnosti tega poskočnega lorda poskrbi nizko postavljen motor in razmerje mase 50 : 50. Tehtnica se na koncu ustavi na vsega 1.530 kilogramih, zato se do stotice izstreli v 3,6 sekunde in doseže maksimalno hitrost 313 kilometrov na uro.

Vantage ni le izredno hiter športnik, ampak je povrhu vsega še izredno privlačen ter aerodinamično oblikovan avtomobil. | Foto: Aston Martin Vantage ni le izredno hiter športnik, ampak je povrhu vsega še izredno privlačen ter aerodinamično oblikovan avtomobil. Foto: Aston Martin

Hvala, DB11

Arhitekturo in karoserijo so si izposodili pri modelu DB11, vendar za potrebe vantagea priredili kar 70 odstotkov sestavnih delov. Zadnji podokvir z večtočkovnim vpetjem je zdaj fiksno nameščen na karoserijo, kar povzroči boljšo povezanost vzmetenja s karoserijo, spredaj pa je vgrajena dvojna nihajna roka. Za izboljšane vozne lastnosti poskrbijo še aktivni blažilniki s tremi nastavitvami – sport, sport plus in track.

Novi vantage je hkrati prvi znamkin model, ki uporablja elektronsko zaporo zadnjega diferenciala E-Diff. V povezavi z elektronskim programom stabilnosti se elektronsko nadzorovani diferencial bistveno bolje in lažje prilagaja razmeram na cesti kot običajna mehanska zapora diferenciala. Zaradi tega se avtomobil bistveno bolje obnaša tako na ravni cesti kot tudi v zavojih.

Eden glavnih vidikov pri razvoju nove generacije je inženirjem predstavljala aerodinamika. S pomočjo zaobljene oblike so oblikovalci izkoristili potencial avtomobila, hkrati pa z majhnimi dodatki še izboljšali aerodinamično zunanjo obliko. Sprednji usmerjevalnik zraka aktivno preusmeri zrak pod avtomobil, kjer so nameščeni posebni kanali, ki usmerijo zrak do zadnjega difuzorja. Zadnji aktivno izpodrine zrak in poskrbi za hiter prenos zraka. Celotna oblika je podrejena aerodinamiki, zato ni presenečenje, da je vantage eden izmed najbolj aerodinamično izpopolnjenih avtomobilov.

Pri Aston martinu so že odprli naročila, v Nemčiji pa bo zanj treba odšteti vsaj 154 tisoč evrov, lastniku pa bodo avtomobil dostavili v drugi polovici prihodnjega leta.

Kupci lahko svoje primerke naročijo že zdaj, vendar bodo k njim prispeli šele v drugi polovici prihodnjega leta. | Foto: Aston Martin Kupci lahko svoje primerke naročijo že zdaj, vendar bodo k njim prispeli šele v drugi polovici prihodnjega leta. Foto: Aston Martin

Delovno okolje, kjer se prepletata ekskluzivnost in športnost. | Foto: Aston Martin Delovno okolje, kjer se prepletata ekskluzivnost in športnost. Foto: Aston Martin

Aston Martinu so motor priskrbeli pri Mercedesovem oddelku AMG. | Foto: Aston Martin Aston Martinu so motor priskrbeli pri Mercedesovem oddelku AMG. Foto: Aston Martin

Ne spreglejte