Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 11. 2016,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

3

Natisni članek

Avtosalon Los Angeles 2016 SUV Alfa Romeo

Sreda, 16. 11. 2016, 9.54

6 let, 6 mesecev

Alfa romeo stelvio: prvi SUV italijanske znamke, ki obljublja veliko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

3

Alfa romeo stelvio | Foto Alfa Romeo

Foto: Alfa Romeo

Stelvio je prvi športni terenec Alfe Romeo. Italijani obljubljajo najboljše vozne lastnosti med prestižnimi športnimi terenci, v ponudbi pa je tudi različica quadrifoglio z več kot 500 "konji". Stelvio je eden ključnih novih modelov italijanske avtomobilske znamke, ki poskuša z več milijard evrov vredno naložbo izpeljati svoj preporod.

Alfa Romeo svoj preporod gradi predvsem na športnih terencih. | Foto: Alfa Romeo Alfa Romeo svoj preporod gradi predvsem na športnih terencih. Foto: Alfa Romeo Alfa Romeo je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu predstavila svoj težko pričakovani prvi športni terenec. Novi stelvio, ki je ime dobil po slavnem cestnem prelazu v Italiji, nosi tudi breme preporoda Alfe Romeo tako v Evropi kot v ZDA. Italijanska znamka je v prenovo svojih modelov vložila šest milijard evrov, s katerimi želijo svojo prodajo v nekaj letih povečati na 400 tisoč vozil letno. Največja prodajna pričakovanja imajo prav od stelvia, s katerim se želijo uveljaviti tudi v ZDA.

Alfa Romeo ne skriva: Stelvio je napad na nemške premium SUV

Stelvio spada med manjše prestižne športne terence in bo dimenzijsko primerljiv s porsche macanom. Avtomobil je nastal na isti platformi kot nova giulia. Italijani so na premieri v Los Angelesu odkrito napovedali napad na konkurenčna vozila nemških znamk Porsche, BMW, Mercedes in Audi, med tekmeci pa bosta zagotovo tudi jaguar F-pace in lexus NX. Odgovorni za razvoj pri Alfi Romeo napovedujejo vrhunske vozne lastnosti, po katerih bo stelvio vozniško bistveno boljši od nemških konkurentov. Tako vsaj obljubljajo Italijani.

Italijani so na premieri v Los Angelesu odkrito napovedali napad na konkurenčna vozila nemških znamk Porsche, BMW, Mercedes in Audi. | Foto: Alfa Romeo Italijani so na premieri v Los Angelesu odkrito napovedali napad na konkurenčna vozila nemških znamk Porsche, BMW, Mercedes in Audi. Foto: Alfa Romeo

Štirikolesni pogon z vektorskim razporejanjem navora

Stelvio ima za zdaj potrjena dva motorja, ki sta znana že iz giulie. To sta štirivaljni dizelski motor z 280 "konji" in 2,9-litrski motor V6 z dobrimi 500 "konji" za različico quadrifoglio. Ta najmočnejša različica bo na voljo le s štirikolesnim pogonom.

V vsakdanjih pogojih vožnje bo vso moč prenesel na zadnji kolesi, ob manjšem oprijemu pa bo vektorsko razporejanje navora omogočilo prenos do 50 odstotkov moči tudi na sprednji kolesi. Po zaslugi dveh sklopk v zadnjem diferencialu bo avtomobil omogočal tudi vektorsko razporejanje moči in navora med zadnjima kolesoma.

Stelvio bo lahko tudi športni terenec z izrazitim športnim karakterjem. | Foto: Alfa Romeo Stelvio bo lahko tudi športni terenec z izrazitim športnim karakterjem. Foto: Alfa Romeo

V Slovenijo bo stelvio zapeljal prihodnje leto

Po predvidevanjih bodo pri Alfi Romeo pozneje v ponudbo dodali tudi dvolitrski bencinski in 2,2-litrski dizelski motor iz limuzinske giulie.

V notranjosti stelvio prinaša oblikovalske smernice, ki jih poznamo že iz giulie. To velja za infozabavni sistem, vozniški volan s prisekanim spodnjim delom, obvolanske prestavne ročice in gumb DNA za izbiro načina vožnje.

Cene za stelvia, ki ga bodo pri Alfi Romeo v prodajne salone poslali prihodnje leto, še niso znane. To je prvi, nikakor pa ne zadnji športni terenec italijanske znamke. Do leta 2021 nameravajo predstaviti še za razred manjšega in tudi večjega športnega terenca.

Alfa romeo stelvio | Foto: Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

Ne spreglejte