Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2008,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alfa Romeo

Ponedeljek, 29. 9. 2008, 19.47

8 let

Alfa Romeo MiTo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Alfa Romeo MiTo je najmanjša alfa, ki s svojim imenom med drugim nakazuje na Milano in Torino. V prvem so tega kompaktnega športnika zasnovali, v drugem pa prihaja s tekočih trakov.

Oblikovalski slog, pa tudi tehnologija MiTa, je povzeta po superšportniku alfi 8C, čemur naj bi v prihodnje sledili vsi novi modeli tovarne. MiTo je manjši od alfe 147, tako da ne gre za nadaljevanje tega modela. Res pa je, da med kupci računajo tudi na tiste, ki vozijo 147 – temu avtu se leta pač iztekajo, novo generacijo pa napovedujejo šele za konec prihodnjega leta.

Troje vrat, štirje metri

MiTo s svojimi merami spada med vozila spodnjega razreda, pri čemer se lahko najbolj spogleduje z minijem. Poleg skupnega "premium" imenovalca ju druži trivratna karoserija, vozne lastnosti pa poudarjajo izrazito športno usmerjenost. Je pa res, da MiTo krepko presega minija po velikosti prtljažnika, kar je med drugim posledica dejstva, da mala alfa sega za 63 milimetrov čez štiri metre.

Vozna dinamika

Alfa Romeo z modelom MiTo kot novost predstavlja nadzorno enoto D.N.A. (dynamic, normal, all weather). Le-ta v kombinaciji s kontrolo stabilnosti deluje na motor, zavore, menjalnik, obese in krmiljenje. Omogoča tri načine odzivanja vozila – športnega, običajnega in prilagodljivega na slabše vozne razmere. "Q2 electronic" razporeja navor optimalno na pogonski kolesi, "dynamic steering torque" pa omogoča polno zaviranje vozila med (pre)hitro vožnjo skozi ovinke.

Dva motorja, bencin in dizel

Ob prihodu na slovenski trg (le malo za italijanskim) je MiTo na voljo z dvema motorjema in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Bencinski 1,4-litrski turbomotor razvija 155 KM in omogoča največjo hitrost 215 km/h. Ta motor v različnih Fiatovih modelih zmore 100 (brez turbine), 120 in 150 KM. Alfa je slednjega nadgradila z dodano vrednostjo petih konj. Dizel 1,6 JTDM s 120 KM požene MiTa do 198 km/h, oba motorja pa ustrezata bodočim okoljskim predpisom Euro V.

Alkotest

Pri proizvajalcu na prvem mestu računajo na mladež med osemnajstim in štiriindvajsetim letom, ki se rada razkazuje. Avto je res dovolj drznega in agresivnega videza, da bi lahko služil za "via disco" in morda je prav temu namenjena možnost vgradnje "protialkoholnega opozorilnika". Doplačilni alkotest bo marsikateri papa gotovo dokupil za svojega zabave željnega mladostnika.

Letno 80 alf

Na samo mladež in lastniki modela 147, tudi voznice naj bi posegale po MiTu, seveda pa so tu še tisti pravi alfisti, ki vozijo večje alfe, simpatični MiTo pa bi jim ustrezal kot drugo ali tretje vozilo. Tako naj bi po slovenskih cestah letos zapeljalo trideset do petintrideset vozil, pričakovana letna prodajna številka pa je okoli osemdeset. Bencinsko gnani MiTo z nižjo stopnjo opreme progression velja 18.790 evrov, dizelski pa tisočaka več. Stopnja distinctive v obeh primerih pomeni še nadaljnjih 900 evrov. Prodaja pričenja 3. oktobra, dobavni rok pa lahko doseže dva do tri mesece le v primeru dodatnih želja. Na voljo so namreč trije paketi opreme in dodatki, ki "personalizirajo" vozilo.

Ne spreglejte