SiolNET. Avtomoto Novice
2,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Koenigsegg je že razprodal vseh 125 jeskov

Ah, škoda: ob umiku superšportnika se Akrapoviča ni slišalo

2,43

termometer

Koenigseggov superšportni jesko bo brez davkov stal okrog tri milijone evrov, a vse so razprodali v petih dneh po razkritju avtomobila. Avtomobil bo napadal tudi še nikoli dosežene hitrostne mejnike.

Video: Kako je koenigsegg jesko zapuščal razstavišče v Ženevi

Koenigsegg je jeska opremil z motorjem V8, ki ima moč do 1.600 "konjev". Koenigsegg je jeska opremil z motorjem V8, ki ima moč do 1.600 "konjev". Foto: Gregor Pavšič Konec prejšnjega tedna so na razstavišču Palexpo v Ženevi pospravili postavitev letošnjega osrednjega avtomobilskega salona v Evropi. Iz hale so potisnili tudi nov Koenigseggov superšportnik jesko, njegovega motorja pa pri tem (žal) niso zagnali. To bi bila tudi priložnost za poslušanje harmonije njihovega motorja V8 in Akrapovičevega izpušnega sistema, ki bo del vsakega izmed 125 izdelanih jeskov.

Jeskov osemvaljnik ima moč kar 941 kilovatov (1.280 "konjev") in 1.500 njutonmetrov navora. Če v posodo za gorivo voznik nalije posebno gorivo E85 na osnovi etanola, se moč motorja poveča celo na 1.177 kilovatov (1.600 "konjev").

Akrapovič je z izpušnim sistemom opremil že Koenigseggov avtomobil regera. Akrapovič je z izpušnim sistemom opremil že Koenigseggov avtomobil regera. Foto: Gregor Pavšič

Koenigsegg jesko Avtomoto Tehnološka perfekcija: Akrapovič v 2,65 milijona evrov vrednem švedu

Noro visoka cena, a vseh 125 je že razprodanih

Koenigseggov superšportnik je bil ena najzanimivejših premier na letošnjem avtomobilskem salonu. Švedski avtomobil je kljub visoki ceni do treh milijonov evrov (brez vključenih davkov!) že razprodan. Po besedah predsednika družbe Christiana von Koenigsegga so jih 83 prodali že pred razkritjem v Ženevi, naslednjih 42 pa v petih dneh po ženevski premieri. Skupno bo Koenigsegg torej izdelal 125 superšportnih jeskov in vsi so že razprodani.

Proizvodnjo avtomobila bodo začeli konec prihodnjega leta, v svoji tovarni pa bodo izdelali en avtomobil na teden.

Bo jesko postavil tudi nov Guinnessov hitrostni rekord za avtomobile?

Jesko bo na voljo v dveh različicah, in sicer prirejen za uporabo na dirkališčih in za doseganje visokih hitrosti. V Ženevi smo videli jeska za dirkališča, s hitrejšo različico avtomobila pa bo Koenigsegg tudi poskušal izboljšati lastni hitrostni rekord. Preseči želijo magično mejo 300 milj na uro oziroma 482 kilometrov na uro.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • PYCPH / 30.04.2019. ob 17:42 0 0

  Mi smo revčki za okolje bomo morali kmalu peš hodit alpa konj in voz

  0 0
 • puščica2 / 21.03.2019. ob 19:25 +2 - 3

  In jaz naj se v prid ohranitve okolja odrečem plastičnim slamicam (itak jih ne uporabljam) in plastičnim vrečkam, v katere nabiram regrat in radič (uporabim jih večkrat).

  +2 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin