Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
10.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2019 Akrapovič Koenigsegg

Sreda, 6. 3. 2019, 10.52

5 let, 1 mesec

Tehnološka perfekcija: Akrapovič v 2,65 milijona evrov vrednem švedu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Švedski Koenigsegg je včeraj na avtosalonu v Ženevi šokiral svet z razkritjem novega superšportnega modela jesko. Naslednik rekordne agere RS je ime dobil po očetu ustanovitelja znamke, poganja ga petlitrski osemvaljnik in ima vgrajen izpušni sistem Akrapovič. Slovenci imajo pomembno vlogo tudi pri doseganju najvišje hitrosti, saj naj bi bil jesko prvi serijski avtomobil, ki je zmožen voziti s hitrostjo 300 milj na uro oziroma 482 kilometrov na uro.

Jesko je svoje ime dobil po očetu ustanovitelja znamke Koenigsegg. | Foto: Newspress Jesko je svoje ime dobil po očetu ustanovitelja znamke Koenigsegg. Foto: Newspress

Motor ima le 189 kilogramov

Švedski superšportnik, ki ga poganja močno prenovljeni petlitrski osemvaljni motor z dvema turbinama, lahko preseže hitrost 300 Koenigsegg jesko | Foto: Koenigsegg Foto: Koenigsegg milj na uro (428 kilometrov na uro). Ob uporabi običajnega 95-oktanskega goriva ima motor 955 kilovatov in 1500 njutonmetrov navora. Če v rezervoar natočimo gorivo E85, v katerem je 85 odstotkov etanola, se moč poveča na gromozanskih 1195 kilovatov. Kljub neverjetnim številkam se je masa motorja ustavila na le 189 kilogramih.

Da je Christian von Koenigsegg izredno ponosen na svoje korenine in svoje pretekle izdelke, ni skrivnost. Z najnovejšim superšportnim strojem se je tako poklonil kar dvema pomembnežema - svojemu očetu in modelu agrera RS. Po očetu je namreč poimenoval novi avtomobil, s številnimi karoserijskimi posebnostmi pa je obudil spomin na znamkin najbolj uspešni model. Še zanimivost - Christian je očetu povedal, da bo najnovejši Koenigsegg nosil njegovo ime le nekaj ur pred slavnostnim odkritjem na salonu v Ženevi.

Pri najvišji hitrosti jesko ustvari 1400 kilogramov podtlaka. | Foto: Gregor Pavšič Pri najvišji hitrosti jesko ustvari 1400 kilogramov podtlaka. Foto: Gregor Pavšič

Poslednji koenigsegg brez električnega pogona

Petlitrski osemvaljnik je dodelan do najmanjše podrobnosti in ima ob uporabi običajnega 95-oktanskega bencina 955 kilovatov. | Foto: Gregor Pavšič Petlitrski osemvaljnik je dodelan do najmanjše podrobnosti in ima ob uporabi običajnega 95-oktanskega bencina 955 kilovatov. Foto: Gregor Pavšič Močno prenovljeni osemvaljni motor ima vgrajeno plosko ročično gred s 180-stopinjskim kotom med ročicami, ki se uporablja predvsem v motorjih z notranjim zgorevanjem s konfiguracijo V in osmimi valji. Slednja je pet kilogramov lažja kot prej, lahko se zavrti do neverjetnih 8500 vrtljajev na minuto, proizvede več moči in poskrbi še za odtenek boljši zvok motorja. Dve turbini sta povezani neposredno z električnim kompresorjem, ki vanju piha zrak, shranjen v 20-litrskem rezervoarju, izdelanem iz ogljikovih vlaken. Kot pravijo pri Koenigseggu, so s tem popolnoma izničili turbo luknjo, poskrbeli za takojšen odziv stopalke za plin in nezemeljski pospešek, še preden izpušni plini zavrtijo turbini.

Potem je tukaj še menjalnik light speed transmission. Ima devet prestav in sedem sklopk, zato lahko voznik prestavi recimo iz sedme v četrto prestavo brez čakanja, saj ni treba čakati na sinhronizacijo in je prehod prestave bliskovito hiter. Gre za menjalnik, ki so ga razvili sami in ima le 90 kilogramov (skupaj s sklopkami, vztrajnikom, tekočinami, zaganjalnim motorjem in oljno črpalko).

Karoserija je izdelana iz ogljikovih vlaken

Menjalnik ima devet prestav in sedem sklopk. Kljub kompleksnosti izdelavi ima celoten sklop le 90 kilogramov. | Foto: Koenigsegg Menjalnik ima devet prestav in sedem sklopk. Kljub kompleksnosti izdelavi ima celoten sklop le 90 kilogramov. Foto: Koenigsegg Karoserija iz ogljikovih vlaken je pri jesku za 40 milimetrov daljša in 22 milimetrov višja. S tem so pridobili več prostora v notranjosti. Za izboljšane vozne lastnosti skrbi hišno Triplexovo vzmetenje spredaj in zadaj (agera ga je imela le zadaj), ki poskrbi, da avtomobil pri nižjih hitrostih ne poskakuje po cesti. Poleg hišnega vzmetenja so nameščeni še blažilniki Ohlins in prvič krmiljenje zadnjih koles.

Platišča iz ogljikovih vlaken so najlažja v zgodovini znamke. Sprednje 20-palčno platišče tehta le 5,9 kilograma, zadnje 21-palčno pa je 7,7 kilograma. Zahvaljujoč ogromnemu sprednjemu usmerjevalniku zraka in še večjemu zadnjemu usmerjevalniku zraka v obliki bumeranga, jesko pri hitrosti 250 kilometrov na uro ustvari 800 kilogramov podtlaka, 1000 kilogramov pri 275 kilometrih na uro in 1400 kilogramov pri najvišji hitrosti. Kasneje bo na voljo tudi še bolj aerodinamična različica, ki bo dosegla magično mejo 300 milj na uro (482 kilometrov na uro). Akrapovič je s svojim znanjem prispeval k izdelavi izpušnega sistema. Še ena prestižna vgradnja za slovenskega izdelovalca izpušnih sistemov. | Foto: Gregor Pavšič Akrapovič je s svojim znanjem prispeval k izdelavi izpušnega sistema. Še ena prestižna vgradnja za slovenskega izdelovalca izpušnih sistemov. Foto: Gregor Pavšič

Slovensko znanje za ekskluzivnega šveda

Na koncu se moramo seveda ustaviti še pri izpušnem sistemu. Koenigsegg ga je izdelal skupaj s slovenskim Akrapovičem, ki je zopet pokazal svoje mojstrstvo in s tem potrdil primat v svetu izpušnih sistemov. Če upoštevamo, da bo Koenigsegg izdelal le 125 modelov jesko z začetno ceno 2,65 milijona evrov (brez davka).

Renault clio Peugeot 208
Avtomoto Prvi vtis: mišice, stikala iz dacie in presenečenje zadaj
Avtomoto 16,5 milijona evrov – to je najdražji avtomobil na svetu
Peugeot 208
Avtomoto Top 5 avtov Ženeve za Slovence: clio, 208, kamiq …
Koenigsegg Akrapovič
Avtomoto Uradno: superšportnik s 1.250 "konji" ima Akrapoviča #foto
Ne spreglejte