SiolNET. Avtomoto Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V Wolfsburgu z zaslužkom presegli črne napovedi

Afera Diselgate je Volkswagnu v pol leta odnesla 2,2 milijarde evrov

0,15

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Volkswagen je v prvi polovici leta zaslužil 7,5 milijarde evrov, a ga je 2,2 milijarde stala afera zaradi goljufanja na testih z izpušnimi plini. S končnim polletnim dobičkom v višini 5,3 milijarde evrov so v nemškem velikanu kljub temu zadovoljni, prav tako pa so presegli pričakovanja analitikov in napovedi.

Rezervacija denarja zaradi ZDA

Nemški velikan je 2,2 milijarde evrov izrednih stroškov prikazal predvsem zaradi morebitnih nadaljnjih pravnih stroškov, ki jih lahko zlasti v Severni Ameriki še povzroči afera z izpušnimi plini.

V Volkswagnu so v enakem obdobju lani zabeležili dobiček v višini 6,82 milijarde evrov.

Prvič po letu 1993 v rdečih številkah

Lanskega septembra je v javnosti odjeknila novica, da je Volkswagen goljufal na testih z izpušnimi plini, v kar je bilo vpletenih 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu. Lani so zato zabeležili 1,58 milijarde evrov izgube, kar se je zgodilo prvič po letu 1993.

Prejšnji mesec je Volkswagen objavil še, da bo za poravnavo škandala z goljufijami na testih izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji v ZDA plačal več kot 15 milijard dolarjev.

Investitorje so medtem podatki o poslovanju podjetja danes pozitivno presenetili, zato so delnice podjetja kmalu po objavi skočile za 7,3 odstotka na 124,90 evra.

V Volkswagnu so v enakem obdobju lani zabeležili dobiček v višini 6,82 milijarde evrov. | Foto: Volkswagen V Volkswagnu so v enakem obdobju lani zabeležili dobiček v višini 6,82 milijarde evrov. Foto: Volkswagen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin