Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2012,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Tehno Avtomoto

Petek, 20. 1. 2012, 11.45

8 let

Prestavljanje po navodilu za nižjo porabo goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avtomobilski proizvajalci poizkušajo zmanjšati porabo goriva med drugim s prikazovalniki, ki predlagajo vozniku, kdaj naj poseže po prestavni ročici. Te naprave pa delujejo na pamet ali pa po pameti.

Indikatorji na dirkah

Svetlobni opozorilnik je ena od vrste naprav iz sveta avtomobilskega športa, ki je našla svoj prostor v običajnih cestnih vozilih. Vgrajevali so jih kot pomoč dirkačem v tekmovalnih vozilih z namenom, da bi čim bolj izkoristili moč motorja in jih obenem obvarovali pred previsokimi vrtljaji. Na podoben način, vendar s povsem drugačnim namenom, delujejo indikatorji v današnjih avtomobilih.

Prestavi in pika!

Večina indikatorjev uporablja puščico ali številko prestave, ki deluje v povezavi z merilnikom vrtljajev. Pri vrednosti okoli 2000 se usmeri navzgor, za navzdol pa se v mnogih primerih zasveti šele takrat, ko motor deluje že prav sumljivo. Tovrstni indikatorji so naravnani zgolj na najnižjo možno porabo goriva in jih "ne zanimajo" dejanski vozni pogoji. Višjo prestavo predlagajo celo pri vožnji v strme klance navzgor, čeprav motor tega preprosto ne bi zmogel.

Vožnja z neprimerno nizkimi vrtljaji je lahko enako usodna za motor kot priganjanje v rdeče polje. Poznamo primer z "eko" tekmovanja v čim nižji porabi, kjer se je motor sesul zaradi "eko" pretiravanja.

Vozimo v drugi prestavi, indikator pa predlaga šesto

V našo kamero smo ujeli primer priganjanja vrtljajev v drugi prestavi s hitrostjo, ki bi po indikatorju ustrezala šesti prestavi, čeprav se kazalec še ni približal rdečemu polju. Med zmernim pospeševanjem je indikator izpisoval številke 3, 4 in 5, pri hitrosti 70 kilometrov na uro pa bi lahko iz druge prestave preskočili kar v šesto!

Primer pametnega indikatorja

Indikator prestavljanja, ki razume dogajanje v motorju, lahko predlaga prestavljanje v nižjo prestavo tudi pri sorazmerno visokih vrtljajih. Pri toyoti yaris na primer se je prikazala puščica navzdol celo pri 3500 vrtljajih v šesti prestavi. Bilo je na začetku vrhniškega klanca, kjer je indikator zahteval nižjo prestavo, nato smo jo v peti "žgali" navzgor z merilnikom na 4000. Zakaj?

Zato, ker ni vse v porabi goriva!

Kadar vozilo "jadra" po ravnem z enakomerno hitrostjo, je položaj stopalke za plin ves čas enak. Pri vrtljajih blizu vrednosti 2000 brez škode za motor prestavimo v višjo prestavo, v kateri je poraba nižja zaradi zmanjšanja vrtljajev motorja. Če nadaljujemo z umirjeno vožnjo brez pospeševanja, so obremenitve na ročični mehanizem minimalne in motorju neškodljive. To še bolj kot za po ravnem velja za vožnjo po klancu navzdol.

Prehod iz ravnine v klanec navzgor pomeni, ali padec hitrosti ali dodaten pritisk na plin. Sistem se odzove s puščico navzdol, čeprav motor v nižji prestavi porabi več goriva, zato pa so ob ugodnejšem navoru obremenitve, ki prek batov delujejo na ročični mehanizem, bistveno manjše. Upoštevanje indikatorja ima v tem primeru neposreden vpliv na življenjsko dobo motorja.

Ne spreglejte