Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

advertorial Ford prtljaga Na dopustu

Torek, 11. 7. 2017, 8.30

2 meseca, 1 teden

Poletna zagata: kako v avto zložiti čisto vso prtljago? #video

Vsebino omogoča Summit Motors Ljubljana

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Klemen Korenjak

V hribe ali na morje – ko se pred odhodom na počitnice pred avtomobilom nabere cel kup prtljage, ki ji ni videti konca, sledi panična reakcija. Ta ponavadi vodi v hitro, nepremišljeno in včasih celo jezno zlaganje stvari v prtljažnik. Rezultat je lahko tudi usoden.

Kako pravilo zložiti prtljago? Oglejte si video:


Zlata pravila varnega zlaganja prtljage

Kako zmanjšati stres pred odhodom na dopust in kako poskrbeti za varnost na poti, nam je razkril Manuel Pungertnik, produktni vodja šole vožnje (AMZS). Njegove napotke smo strnili v pet glavnih pravil, ki vam morajo zlesti pod kožo že pred naslednjim potovanjem na lepše.

Zlaganja prtljage se je potrebno lotiti sistematično - najprej zložimo večje in težje dele prtljage. | Foto: Klemen Korenjak Zlaganja prtljage se je potrebno lotiti sistematično - najprej zložimo večje in težje dele prtljage. Foto: Klemen Korenjak

#1 Vso prtljago je vedno treba zložiti tako, da se ob morebitnem trku ali zaviranju ne more premikati po kabini. Če stvari niso pritrjene ali ustrezno shranjene za zaščitno mrežo, jih lahko pri zaviranju odnese naprej v potnike. To lahko ob teži in sili zaviranja pomeni močan udarec, posledično pa poškodbe.

#2 Preden začnemo zlagati stvari, si ob avtomobil postavimo ves tovor, ki ga nameravamo odpeljati s seboj na počitnice. Preglejte vso prtljago (tudi najmanjše pripomočke) in si zastavite sistematičen način zlaganje. "Največja težava se pojavi pozneje, ko naknadno prinašamo manjše predmete, ki bi jih radi še vzeli s seboj, in jih površno zložimo," nas opozori Manuel Pungertnik.

Preden začnemo zlagati stvari, si ob avtomobil postavimo vse, kar nameravamo odpeljati s seboj na počitnice. | Foto: Klemen Korenjak Preden začnemo zlagati stvari, si ob avtomobil postavimo vse, kar nameravamo odpeljati s seboj na počitnice. Foto: Klemen Korenjak

#3 Težje in večje dele prtljage damo najprej v prtljažnik. Zlagati jih moramo premišljeno, tudi tako, da pazimo, da zapolnimo vse proste predele. Poskrbeti moramo, da med posameznimi predmeti ni veliko prostora, saj tako onemogočimo premikanje prtljage.

#4 Prtljage nikoli ne zložite vse do vrha, ampak samo do višine naslonjal druge vrste, kabina in prtljažnik pa naj bosta ločena z varnostno mrežo.

#5 Če v prtljažniku zmanjka prostora, lahko kakšen kos prtljage postavite tudi v kabino, vendar samo, če ga ustrezno zavarujete oziroma pripnete z varnostnimi pasovi.

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

 

NAPAČNO ZLOŽENA PRTLJAGA:


Fotogalerija
1 / 8

PRAVILNO ZLOŽENA PRTLJAGA:

Fotogalerija
1 / 6

 

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Kam z vsemi pripomočki?

Ženska torba, mobilnik, ključi in drugi manjši predmeti ne spadajo na sedež avtomobila ali na armaturno ploščo. Shranite jih v manjše predale, torbico privežite ali jo shranite v prtljažnik.

Otroci naj tablice spravijo v žepe za prednjimi sedeži, prav tako druge pripomočke, ki jih imajo za razvedrilo na poti. Igrače lahko shranijo tudi v nahrbtnik, ki ga zaprite in varno pripnite na zadnji sedež.


Izberite avtomobil, ki vam bo zagotavljal največje udobje na počitnicah


Ko boste izbirali svoj naslednji avtomobil, imejte poleg vseh tehničnih in varnostnih funkcionalnosti vozila v mislih tudi udobje vožnje, ki je pogosto povezana s prostornostjo avtomobila.

Ford S-MAX: izjemen družinski avtomobil, ki se spogleduje s športno dinamiko

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Izostrena zunanjost, ki je nekakšen prefinjen hibrid med klasičnim enoprostornim dizajnom in kančkom športne dinamike, je prava paša za oči – tudi za najzahtevnejše avtomobilske sladokusce.

Največja prednost S-Maxa je nedvomno njegova prostornost. Ta tako v kabini kot v prtljažniku omogoča, da se bo tudi petčlanska družina na dolgo pot odpravila brez skrbi. Vaša prtljaga bo nedvomno našla varno mesto v avtomobilu.

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak V 285-litrski prtljažnik boste zlahka zložili vso prtljago, v notranjost kabine pa na varno spravili vse manjše predmete, ki bi v primeru nenadnega zaviranja lahko leteli po kabini in tako povzročili nepopravljivo tragedijo.

S-Max v kabini namreč ponuja veliko pametnih predalčkov, ki jih lahko izkoristijo tako voznik in sovoznik kot tudi vsi trije sopotniki na zadnji klopi.

S-Max je odlična izbira za družine z majhnimi otroki, saj ima tri enake vzdolžno pomične sedeže s sidrišči isofix z možnostjo nastavitve potovalno-počivalnega naklona naslonjal.


Ford Kuga: dinamični sopotnik, s katerim vam nikoli ne bo zmanjkalo idej

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Športni terenec, ki se robustno premika po zahtevnejših terenih in je hkrati pravi navdih gracioznosti, ko svoj potnike pelje na bolj ležerno vožnjo.

Kuga je odlična izbira za cestne pustolovce, ki včasih radi pobegnejo tudi na kakšno stranpot. Primerna je tudi za manjše družine, saj se kljub svoji športni naravnanosti lahko pohvali s prostornim prtljažnikom in dvema sedežema s sistemom isofix.

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Prostornost v avtomobilu lahko zelo hitro prilagodite svojim potrebam, tudi tako, da podrete zadnje sedeže in svojo prtljago varno privežete.

Raziskujte notranjost športne Kuge in odkrijte vse njene pametne rešitve, ki vam omogočajo varno shranjevanje manjših predmetov.

 

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Preden se odpravite na pot – hitri napotki za brezskrbno potovanje

Preverite veljavnost dokumentov: Vsaj 14 dni pred načrtovanim odhodom na počitnice preverite veljavnost vseh dokumentov (ne pozabite preveriti tudi vozniškega in prometnega dovoljenja), za vsak primer naredite tudi kopije in jih shranite ločeno od izvirnikov.

Potovalna lekarna: Ko boste pakirali za počitnice, vzemite s seboj tudi vsa potrebna zdravila in pripomočke za prvo pomoč. Ne pozabite na sredstva proti komarjem!

Odpotujte zgodaj zjutraj: Ob napovedanih vročinskih valih in zgoščenem prometu na cesti svoj potovalni čas načrtujte bolj premišljeno. Odpotujte v zgodnjih jutranjih urah in poskrbite za redne odmore.

Voda pri roki: Razmere na cesti so nepredvidljive in hitro se lahko znajdete sredi večkilometrske kolone, zato imejte pri sebi zadostno količino ohlajene vode.

 

 

Ne spreglejte