Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Varna vožnja nesreča nesreča stres Goodyear

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

2 leti, 9 mesecev

Na cesti krotite živce, dvignjen sredinec lahko vodi v nesrečo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vožnja, kolesarjenje in pešačenje pomenijo sobivanje z drugimi udeleženci v prometu, lahko tudi na razmeroma skopo odmerjenem prostoru. Strpnost je v prometu ključna, agresija je lahko usodno stikalo.

Preden dvignete sredinec, pomislite na posledice svojega dejanja

Nedavna raziskava, ki sta jo izvedli Londonska šola za ekonomske in politične vede (London School of Economics and Political Science) ter družba Goodyear, razkriva, da agresija za volanom sproži celo verigo dogodkov, ki ustvarjajo stresne in nevarne razmere ter lahko pripeljejo do nesreče.

Večje in manjše provokacije izza volana, ki so odraz nestrpnega prometnega vedenja, lahko namreč agresivno vožnjo vzbudijo tudi pri voznikih, ki sicer ne spadajo v kategorijo problematičnih, agresivnih in nestrpnih voznikov.

Zato preden v določeni prometni situaciji izgubite živce, dvignete sredinec, rjovete skozi odprto steklo in se "usedete" na hupo, premislite, kaj počnete, saj lahko po izsledkih raziskave tovrstno vedenje dokazano sproži verižno reakcijo, detonacijo negativnih čustev, ki lahko vodijo tudi v prometno nesrečo.

Več kot polovica voznikov svojo jezo zaradi enega nestrpneža prenese na druge prometne udeležence

55 odstotkov voznikov, sodelujočih v raziskavi, je priznalo, da se zaradi posameznika, ki jih na cesti razdraži ali sprovocira, pozneje znesejo nad kakšnim drugim voznikom.

Po drugi strani pa se je 87 odstotkov voznikov strinjalo, da jih obzirnost za volanom spodbudi k večji uvidevnosti do drugih voznikov.

Izkazalo se je, da tako agresija kot prijaznost za volanom sprožita verigo dogodkov, ki ustvarijo bolj prijetno in varnejše okolje ali pa bolj stresne in nevarne razmere za voznike.

Prav vsakdo lahko zaradi provokacije enega voznika začne voziti agresivno

Raziskava je nazorno pokazala, da lahko agresivno obnašanje na cesti tudi pri voznikih, ki sicer ne spadajo v kategorijo problematičnih, vzbudi nevarno obnašanje.

Pri tem pa so izsledki razkrili cel spekter vedenjskih vzorcev, ki lahko pri drugih povzročijo odpor; od vrivanja na prometnih vozliščih in vožnje tik za drugim vozilom do neustreznega nakazovanja smeri ter načina menjavanja voznih pasov na avtocestah.

Posledično se vozniki moramo zavedati, kako močno naše vedenje vpliva na vedenje drugih ter da lahko s svojim vedenjem dejansko vplivajo na proženje ali prekinjanje nevarne verižne reakcije.

Ne spreglejte