Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
7. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

6

Natisni članek

Michelin Nokian celoletne gume AMZS test zimske gume

Petek, 7. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Evropski avtoklubi in AMZS objavili test celoletnih gum

Celoletne gume: evropski test prestali le dve, z njimi nikar v sneg

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

6

Celoletna guma je guma z zimsko oznako M+S, ki pa je prilagojena celoletni uporabi. Med sedmimi testiranimi gumami sta zadovoljili le dve. Celoletna guma ostaja velik kompromis. Najboljša med njimi lahko zadovolji voznika, ki mu ni treba nujno voziti po zasneženi cesti.

Zaradi voznikov, ki živijo v predelih z malo snega in lahko ob sneženju vožnjo avtomobila prestavijo vsaj za dan ali dva, so proizvajalci gum začeli razvijati tako imenovane celoletne gume. Te imajo oznako M+S in torej uradno sodijo med obvezno zimsko opremo, prilagojene pa so vožnji tudi v drugih letnih časih. | Foto: Nokian Zaradi voznikov, ki živijo v predelih z malo snega in lahko ob sneženju vožnjo avtomobila prestavijo vsaj za dan ali dva, so proizvajalci gum začeli razvijati tako imenovane celoletne gume. Te imajo oznako M+S in torej uradno sodijo med obvezno zimsko opremo, prilagojene pa so vožnji tudi v drugih letnih časih. Foto: Nokian

Evropski avtomobilski klubi so pred letošnjo zimo prvič resneje preizkusili tudi tako imenovane celoletne gume. To so seveda uradno zimske gume z oznako M+S, ki pa so jih proizvajalci prilagodili, da bi bilo mogoče z njimi voziti tako pozimi kot poleti. Tako gumo je že pred leti kot prvi izdelal Bridgestone, njihov največji razmah pa je sledil v zadnjih dveh letih.

Med sedmimi gumami sta zadovoljili le dve

Test celoletnih gum, ki so ga objavili evropski avtomobilski klubi – v Sloveniji jih zastopa AMZS –, je pokazal na precej slabo kakovost teh gum v primerjavi s pravimi zimskimi gumami. Med sedmimi testiranimi gumami sta namreč le dve dobili oznako priporočljivo. Preizkušali so gume dimenzij 205/55 R16, in sicer vzporedno pozimi z zimskimi in poleti z letnimi gumami.

Test celoletnih gum | Foto: AMZS Foto: AMZS

Michelin svojo gumo označuje kot letno gumo, s katero pa je dovoljeno voziti tudi pozimi. Pri tem dodajajo, da prodaja gume v naši regiji za 30 odstotkov presega pričakovanja. | Foto: Michelin Michelin svojo gumo označuje kot letno gumo, s katero pa je dovoljeno voziti tudi pozimi. Pri tem dodajajo, da prodaja gume v naši regiji za 30 odstotkov presega pričakovanja. Foto: Michelin Celoletne gume ustrezne na suhi in mokri cesti, precej slabše so na snegu

Najbolje se je na testu izkazala Michelinova guma crossclimate. Francoski gumarski proizvajalec jo označuje kot letno gumo, s katero pa se je mogoče voziti tudi pozimi. Na suhi in mokri cesti je bila guma enakovredna letnim oziroma zimskih gumam, v primerjavi s specializirano zimsko avtomobilsko obutvijo pa se je slabše odrezala na snegu, piše AMZS v svoji Motoreviji.

Kot je razvidno iz primerjav ocen testiranj v različnih vremenskih pogojih, je celoletna guma kompromis. Kdor ne živi v visokih predelih, kjer bi bilo pozimi na cesti dalj časa veliko snega in lahko zato ob sneženju prestavi vožnjo z avtomobilom, lahko prav gotovo računa na celoletno gumo. Velika večina voznikov pozimi naredi le malo kilometrov po zares zasneženi cesti.

Primerjava ocen specializiranih in najbolje ocenjene celoletne gume (manjša vrednost pomeni boljšo oceno):

 

suha cesta

mokra cesta

sneg

Michelin crossclimate

2,2

2,5

3,4

Dobra letna guma

1,4

2

5,5

Dobra zimska guma

3,6

2,1

2,4

 

 

 

 

Celoletne gume so se na testu najslabše odrezale na zasneženi cesti, veliko bolj konkurenčne so na poledeneli cesti. Zato so primerne za voznike, ki lahko ob sneženju vožnjo avtomobila odložijo za dan ali dva. | Foto: Nokian Celoletne gume so se na testu najslabše odrezale na zasneženi cesti, veliko bolj konkurenčne so na poledeneli cesti. Zato so primerne za voznike, ki lahko ob sneženju vožnjo avtomobila odložijo za dan ali dva. Foto: Nokian

Vse celoletne gume so se dobro izkazale na ledu

Edina celoletna guma, ki je še dobila oceno zadovoljivo, je bila Vredesteinova guma quatrac 5. V primerjavi z Michelinovo tekmico je bila precej slabša na suhi in mokri cesti, kjer so bile njene lastnosti celo na meji sprejemljivega, bolje pa se je izkazala na snegu.

Med drugimi gumami se je na mokri podlagi izkazala le Goodyearova celoletna guma vector 4 season gen 2, ki je bila celo enakovredna Michelinovi gumi crossclimate. Goodyearova guma je bila na drugi strani edina, ki se je z Nokianovo gumo weatherproof dobro izkazala na snegu.

Na ledu so v primerjavi s pravimi zimskimi gumami vse celoletne dobile oceno dobro ali zadovoljivo, tako da so na ledu primerljive s specialnimi zimskimi gumami.

Pri porabi goriva je razlika med najboljšo (michelin crossclimate) in najslabšo (bridgestone A001) znašala šest decilitrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Ne spreglejte