Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
13.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Natisni članek

Izberi drugačno pot advertorial Renault SUV

Petek, 9. 11. 2018, 13.29

2 meseca, 1 teden

Ljubljana, Zagreb in Beograd: kaj se je dogajalo po mestnih ulicah? #video

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Tri države, trije Renault SUV, trikrat po trije vozniki in tri psihologinje – to je kratek povzetek največje ekspedicije, na kateri smo raziskovali asfaltno džunglo. Kakšna je dokončna sodba vožnje po treh mestih v treh različnih državah, si oglejte v spodnjem videu.


Renaultovi Captur, Kadjar in Koleos so se v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu uspešno spopadali z asfaltno džunglo. Razmere na cesti so bile v vseh treh mestih na trenutke napete in celo nekoliko kaotične, vendar so jih vozniki in psihologinje uspešno obvladali.

Zakaj v mestih vlada asfaltna džungla?

Hupanje, hitenje, nervozno spogledovanje s časom, preklinjanje in neupoštevanje cestno-prometnih predpisov. Takšne so običajne razmere na cestah, predvsem sredi največjih prometnih zamaškov, ko se vsakemu vozniku strašno mudi do svojega cilja. Takrat se pri veliko voznikih prebudi bolj agresivno vedenje, nestrpnost do preostalih udeležencev v prometu naraste. "Avtomobil marsikomu ponudi nekakšen ščit pred zunanjim svetom," razloži srbska psihologinja Milica Novkov, ki tako pojasni, zakaj nekateri vozniki postanejo bolj drzni in posledično tudi bolj nestrpni in agresivni.

V vseh treh mestih so vozniki SUV Renault ekspedicije naleteli na podobne situacije in na podobne prometne zagate, zato ne moremo govoriti o kakšnem nacionalnem karakterju voznikov. Na način vožnje zato po mnenju vseh treh sodelujočih psihologinj najbolj vplivajo same situacije v prometu, kot so povečano število avtomobilov in zastoji, pa tudi trenutno počutje in splošni temperament voznika. Pomembna pa je tudi kultura vožnje, ki pa se razlikuje od družbe do družbe, da bi jo spremenili, pa potrebujemo kar nekaj dela, osveščanja in posledično časa.

Renault | Foto:

Asfaltni nasveti: kako v asfaltni džungli postati strpnejši voznik?

Najprej se moramo zavedati, da v prometu nismo sami, ampak predstavljamo samo majhen del velikega mozaika. Kljub temu pa lahko s svojo zgledno in strpno vožnjo pripomoremo k bolj obzirni in posledično varnejši vozni izkušnji.

Zavedati se moramo, opozarja Vesna Radonjić Miholič, da večina voznikov napak ne dela namerno ali iz nevednosti. Če smo zaradi napake drugega voznika ogroženi, lahko prijazno opozorimo, ni pa potrebe po glasnem zmerjanjem in hupanju.

Vse tri psihologinje se strinjajo, da je strpnost nedvomno najboljše orožje, s katerim se lahko opremimo na asfaltni džungli. Zato globoko dihajte in se ne ozirajte na preostale, saj vendarle ne morate vplivati na vožnjo drugih voznikov. Namesto tega, svetujejo, popestrite svojo vožnjo z nekaj humorja in, zakaj pa ne, z dobro glasbo: "Če ne znate peti, je to lahko idealna priložnost, da pojete, saj vas nihče ne sliši," svetuje hrvaška strokovnjakinja Snježana Kovač.

"Dobro je, da smo umirjeni, da znamo presojati svoje počutje in svoja čustvena razpoloženja in da jih spravimo v meje, ki so primerne za udeležbo v prometu," ob tem doda še Vesna, ki poudarja, da moramo spoštovati druge voznike in se malo večkrat zavedati, da gre v prometu največkrat za medsebojno sodelovanje.

Renault | Foto: Pomembno je tudi, da se naučimo presoditi, kdaj nismo čustveno sposobni sesti za volan – če se nam zgodi kaj hudega, smo na splošno pod prevelikim stresom ali preveč vznemirjeni ali raztreseni za vožnjo. Če ne gre drugače, je najmanj, kar lahko naredimo, to, da povečamo varnostno razdaljo in tako dobimo priložnost, da se malo umirimo. "Če nam to ne uspeva, tudi ni slabo, da za hip poiščemo prostor, kjer se lahko spočijemo. Pomembno je, da sami prevzamemo odgovornost za svoja čustva."

Poiščite drugačno pot in upoštevajte nasvete za obvladovanje asfaltne džungle:

#Povečajte empatijo do drugih udeležencev v prometu.

#Ob prekrških drugih ohranite mirno kri.

#Zavedajte se, da ne morate vplivati na vožnjo drugih voznikov, zato ohranite mirno kri.

#Ne divjajte, prehitra vožnja viša raven stresa.

#Ne pustite se sprovocirati nestrpnežem.

#Poiščite lastno tehniko umirjanja; včasih pomagata humor ali petje.

#Spoštujte ostale udeležence v prometu.

#Nervoze ostalih voznikov ne jemlji osebno.

#Če ste vznemirjeni, povečajte varnostno razdaljo ali poiščite prostor, kjer se lahko umirimo.

#Če situacija veleva, pokažite hvaležnost drugemu vozniku.

#Spremenite najprej svoje vedenje, če želite spremeniti vedenje ostalih.

Renault SUV | Foto:

Kaj so v Ljubljani doživeli Jerneja, Boris in Kristijan?

Na tridnevni ekspediciji v družbi Renault SUV so naši trije kandidati raziskovali asfaltno džunglo v prestolnici in s pomočjo dveh izvrstnih spremljevalcev, Vesne Radonjić Miholič in Saša Stareta, raziskovali prave poti do bolj strpne in umirjene vožnje.

Vožnja pa ni bila samo zabavno-poučna, med kandidati je na koncu potekalo malo tekmovanje. Na strani Renault Slovenija na Facebooku je namreč potekalo glasovanje, v katerem ste izbirali svojega favorita Asfaltne džungle. Največ glasov ste namenili Jerneji, ki si je takoj prislužila popolno vikend razvajanje.

Poglejte si še enkrat vse tri vožnje naših kandidatov:

 

Ne spreglejte