SiolNET. Avtomoto E-avtomoto
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgovski centri bodo postali konkurenca bencinskim črpalkam

0,37

termometer

BMW i3 polnilnica
V pol ure nakupovanja se baterija lahko napolni tudi za novih 150 ali 200 kilometrov dosega. Foto: Gregor Pavšič

Četrti največji svetovni trgovec bo v Nemčiji kar 5.500 trgovskih centrov opremil s polnilnico za električne avtomobile, kar bo v prihodnje predstavljalo tudi konkurenco klasičnim bencinskim servisom. Tudi ti namreč vse resneje postavljajo električne polnilnice.

Nissan leaf Avtomoto Država čaka pomoč voznikov: ste pripravljeni na veliko spremembo?

Trg električnih vozil je v Evropi šele na začetku širitve, ustrezna polnilna infrastruktura pa je eden temeljnih predpogojev za njeno uspešnost. Novi pogoni bodo vsaj delno spremenili tudi način oskrbovanja s pogonsko energijo.

Po pogonsko energijo v času nakupovanja?

Če na bencinsko črpalko danes zapeljemo, ko nam preprosto zmanjka bencina ali dizla, poteka polnjenje električnega vozila tudi ob postankih za sestanke, službene opravke, nakupovanje, obisk restavracije in podobno. Čeprav so tudi klasični bencinski servisi že začeli postavljati električne polnilnice, je ustrezno močna polnilnica pred trgovskim centrom lahko mikavnejša. V pol ure nakupovanja se baterija lahko napolni tudi za novih 150 ali 200 kilometrov dosega.

Polnilnice pred 3.900 nemških trgovskih centrov Schwarz Groupa

To ugotavlja tudi nemški Schwarz Group, četrti največji trgovec na svetu. To je lastnik trgovskih verig Lidl in Kaufland. Srednjeročno bodo s polnilnico opremili okrog 3.900 lastnih trgovskih centrov. Zaradi visokih naložb bo večina polnilnic sicer imela le polnilnico z izmeničnim tokom, manjši del pa bo opremljen tudi s polnilnicami z enosmernim tokom DC.

Renault zoe Avtomoto Renaultova mala "tesla": je to najboljši avto razreda? #video

Številni avtomobili bi v pol ure nakupovanja pridobili le malo kilometrov dosega

Velika večina avtomobilov se namreč prek AC polni z močjo vsega 7,5 ali kvečjemu 11 kilovatov, na polnilnicah DC pa z močjo blizu 50 kilovatov. Ena od izjem na polnilnicah AC je renault zoe, ki se lahko polni z močjo do 22 kilovatov. Moč polnjenja pa je neposredno povezana s količino električne energije, ki jo med nakupovanjem lahko sprejme baterija avtomobila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin