Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
18. 6. 2015,
9.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Pečjak Zgodbe strojev Tesla

Četrtek, 18. 6. 2015, 9.38

6 let, 7 mesecev

Andrej Pečjak ob novem električnem rekordu: Naš prtljažnik ni poln baterij!

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

S slovenskim konstruktorjem električnih avtomobilov Andrejem Pečjakom smo se pogovarjali o novem rekordnem dometu, 826 kilometrov brez vmesnega polnjenja. "Prtljažnik ni poln baterij," pravi.

V Pečjakov avtomobil je prisedel tudi ameriški novinar

Andrej Pečjak te dni s svojim električnim avtomobilom metron 7 vozi po trasi evropske eko mobilne avanture WAVE (World Advanced Vehicle Expedition).

Na poti iz Berlina proti Švici pa je s svojim avtomobilom, preden ga je znova priklopil na električno omrežje, v enem zamahu prevozil kar 826 kilometrov.

Okoliščine novega rekordnega električnega avtomobilskega dometa v realnem prometnem okolju za Planet Siol.net slovenski vizionar Andrej Pečjak pojasnjuje z naslednjimi besedami:

"Iz Berlina (štart dopoldne pred švicarskim veleposlaništvom) do Wetzlarja, kjer je bila celotno popoldne predstavitev vozil, smo večinoma vozili po avtocesti, razen urbanega 'preboja' skozi Berlin. Zvečer do Darmstadta (večinoma avtocesta), potem v Karlsruhe na KIT (Karlsruhe Institute for technology), kjer smo predstavili avtomobile in kjer sva nato spet napolnila baterijo za nadaljevanje poti proti Švici. Do tu sva z ženo Jasno vozila večinoma po običajnih cestah, del poti pa tudi po avtocesti.

Povprečna hitrost je bila 72 kilometrov na uro, vključujoč zastoje, semaforje in pač vse, kjer stojiš s prižganim kontaktom. Skupaj sva torej prevozila 826 kilometrov brez polnjenja, z nama pa se je zadnji del poti vozil tudi ameriški poročevalec Sebastian Blanco, ki je poročilo o našem dosežku že objavil na spletnem mediju Autoblog."

 | Foto:

Slovenski električni avtomobil metron 7 ima v baterijah za 23 kilovatnih ur več kot serijski model tesla S

Andrej Pečjak, ki je skupaj s svojo ekipo inštituta Metron na osnovi rabljenega enoprostorca mazda 5 razvil električni avtomobil metron 7, poudarja, da avtomobil ni poln baterij, saj je recimo prtljažnik zadržal polno uporabnost oziroma prostornino. Avtomobil smo v zgodnji fazi predelave preizkusili tudi mi in bili navdušeni nad pospeševanjem. Poleg tega pa izpostavlja tudi kriterije, po katerih se na prireditvi WAVE ocenjuje uspešnost predstavljenega vozila:

"Na WAVE se ocenjujejo domet, dirka na čas (na dirkališču Sachsenring smo odpeljali en krog), polnjenje, uporabnost, pri kateri seveda odloča prtljažnik, udobje (senzorji, gretje sedežev, klimatizacija) in popularnost oziroma dekoracija in videz vozila. To zadnjo postavko pa je organizator zaupal najbolj strogi komisiji, saj o njej odločajo otroci v šolah in študenti na univerzah."

 | Foto:

Skupna energijska kapaciteta Pečjakovega električnega avtomobila znaša okoli 108 kilovatnih ur električne energije. To pomeni, da je v njegovih litij-polimernih baterijskih celicah korejskega proizvajalca Kokam shranjenih za 23 kilovatnih ur več energije kot v najzmogljivejši različici baterije modela tesla S, ki ima baterije s kapaciteto 85 kilovatnih ur.

Za lažjo predstavo dodajamo še podatke o 318 kilogramov težki litij-ionski bateriji, vgrajeni v serijskega električnega e-golfa, za katerega je Pečjak skupaj z nemškim partnerjem, podjetjem Meyle, razvil še dodatni električni podaljševalnik dometa. Kapaciteta baterije e-golfa torej zanaša 24,2 kilovatne ure, kar ob povprečni porabi 12,7 kilovatne ure na sto kilometrov v realnem prometu omogoča doseg med 130 in 190 kilometri, odvisno tudi od načina vožnje in vklopljenega voznega programa.

 | Foto:

Slovenski metron 7 je res le eden na svetu, toda kljub temu je povsem uporaben avtomobil in ne prototip za razstavo

Na pomisleke o dejanski uporabnosti avtomobila, s katerim je dosegel nov električni rekordni doseg, Andrej Pečjak odgovarja, da svoj avtomobil uporablja vsakodnevno, da ni mišljen kot neka relijevska specialka za nastope na posebnih dogodkih. Res je, da metron 7 verjetno nikoli ne bo dobil velikoserijskega naslednika z napisom Made in Slovenia (narejeno v Sloveniji), a vseeno je to avtomobil, ki nazorno kaže, da slovensko znanje ni od muh in dokazuje, da osebna mobilnost ob zadostni podpori velikih deležnikov gospodarstva ter držav lahko dejansko zavije tudi po alternativni, čistejši in energijsko učinkovitejši poti. "Prtljažnik metrona 7 je zadržal polno uporabnost, dodatna baterija, podobna podaljševalniku dometa, ki smo ga razvili za e-golf, zaseda vdolbino, ki je sicer predvidena za rezervno kolo in orodje. Na štartu etape je bilo v avtomobilu tako skupaj za 108 kilovatnih ur energije 'on board'. Za 826 kilometrov pa sva porabila približno sto kilovatnih ur. Nekaj elektrike je bilo torej še, vendar sva morala loviti časovnico relija, da nisva izgubila kakšne točke, zato sva se odločila za polnjenje," energijsko bilanco rekorda pojasnjuje Pečjak.

Ne spreglejte