Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
6.48

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

15

Natisni članek

gasilci Ljubljana požar

Torek, 30. 11. 2021, 6.48

2 leti, 4 mesece

Požar v Vižmarjah pogašen, v ozračju še vedno povečana prisotnost trdih delcev #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

15

Gasilcem so večinoma uspelo pogasiti požar, ki je ponoči zajel večje skladišče v Vižmarjah v Ljubljani. Tako večina enot zapušča mesto intervencije. Na lokaciji ostaja še šest enot, približno 50 gasilcev, ki bodo izvajali nadzor požarišča. V neposredni bližini požara je v ozračju še vedno povečana prisotnost trdih delcev oziroma saj, drugih strupenih snovi pa meritve niso pokazale. 

Fotogalerija
1 / 19

V Gasilski brigadi Ljubljana so na Facebooku pojasnili, da je v intervenciji sodelovalo skupaj več kot 220 gasilcev iz 24 enot. Koordinacijo je izvajala enota za podporo vodenju, prav tako je sodelovala enota za logistiko. Aktivirali so ves štab javne gasilske službe Ljubljana in predstavnike oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, saj se je v zrak dvigal močan temen dim.

Že dopoldne so v brigadi pojasnili, da se nadaljuje koordinacija sanacije pogorišča, to bo predvidoma izvajali s pomočjo gradbene mehanizacije. Ažurno izvajajo tudi meritve ozračja.

Vodja intervencije Jure Dolinar je za Kanal A povedal, da so požar pogasili okoli 14. ure, ves čas pa se pojavljajo manjša žarišča, zato je pred gasilci naporna noč. Vzrok za nastajanje manjših žarišč je podrtje stavbe in njene konstrukcije.

Zagorele so palete

Požar skladišča na Plemljevi ulici v Vižmarjah je izbruhnil nekaj minut po 4. uri. S palet, naloženih ob objektu, se je ogenj razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. V stavbi po prvih podatkih policije ni bilo oseb.

Preiskovanje bodo začeli jutri

Po podatkih policije v požaru in intervenciji ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja gospodarska škoda več podjetjem. Ogled kraja požara bodo preiskovalci začeli, ko bodo to razmere dopuščale, predvidoma pa bo to v sredo, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Na območju so posredovali gasilci Gasilske brigade Ljubljana in več prostovoljnih gasilskih društev, na delu je bilo več kot 150 gasilcev. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, saj se je v zrak dvigal močan temen dim.

Promet je še vedno oviran 

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi odstranjevanja posledic požara še vedno zaprta Kosmačeva ulica med Celovško in Tacensko cesto, promet pa je oviran na Tacenski in Miheličevi cesti. Voznikom priporočajo Obvozno cesto.

Zaradi požara so ustavili železniški promet 

Zaradi požara je bil prekinjen tudi železniški promet na relacijah Kranj –Ljubljana, Ljubljana–Beljak in Ljubljana–Medvode. Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah, so zagotovili nadomestni avtobusni prevoz, na katerem pa ni bil mogoč prevoz oseb na električnih invalidskih vozičkih, prav tako ni bil mogoč prevoz koles in živali. 

Požar skladišča na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Požar skladišča na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Požar skladišča na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaradi požara prebivalcem svetuje, naj se izogibajo onesnaženemu okolju, dokler območje požara ne bo očiščeno. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Ne spreglejte