Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
9.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

borovnice ameriške borovnice jagodičevje sadike

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 9.41

6 let, 7 mesecev

Zdravo in okusno jagodičevje

Oglasno sporočilo

Ameriške borovnice spadajo med najbolj zdravo sadje saj vsebujejo veliko antioksidantov, flavonoidov, sladkorjev, organskih kislin in vitaminov, zlasti vitamin C, betakaroten, vitamine skupine B, ter vrsto rudnin, med njimi železo, mangan ...

Plodovi ameriških borovnic uravnavajo prebavo, pomagajo pri slabokrvnosti, zavirajo razvoj degenerativnih bolezni možganov, delujejo protivnetno, izboljšujejo vid ...

Sajenje ameriških borovnic

Najbolj pomemben del je ravno sajenje rastlin, ker le pravilno posajena sadika daje obilico okusih in zdravih plodov ter ohranja rodnost z življenjsko dobo rastlin 30-50 let.
Sadike ameriških borovnic se sadijo v sadilne jame širine 60-80 cm in globine 40 cm in sicer v kislo šoto ali zemljo za rododendrone s ph vrednostjo 3,5-5. Stene sadilne jame obložimo s propustno folijo ali kopreno, da se dodana šota ne meša z navadno zemljo. Lahko se sadijo tudi v peščeno(več namakanja), peščeno ilovnato zemljo, pomembno je, da je struktura zemlje ohlapna, ki omogoča prezračevanje in dostopnost zraka do drobnih korenin. Priporočljiva je zastirka z iglavci ali žaganja, zastirko obnavljamo vsako leto. Za gnojenje se uporablja gnojila, ki večajo kislost zemlje, predvsem specialna gnojila za ameriške borovnice ali rododendrome ali navadna predvsem sulfatn dušikova gnojila.
Sadijo se v razdalji 1,0-1,5 metra sadika od sadike, razdalja med vrstami je 2,5 do 3 metre.

 | Foto:

Rez borovnic

Ameriške borovnice obrezujemo spomladi, in sicer z izrezovanja starih izrojenih poganjkov ter obnovitveno rezjo, s katero se spodbuja rast novih rodnih poganjkov.

Sortni izbor

Danes obstaja izjemno število različnih sort ameriških borovnic, ki zadovoljujejo pričakovanja vsakega vrtičkarja ali pa intenzivnega pridelovalca. Med zanimivimi sortami nizke rasti je prav gotovo sorta Top hat, saj dosega višino 50 cm in je primerna za sajenje v lonce ali betonska korita ter lahko popestri kakšen balkon ali teraso z okusnimi plodovi.
Med top 10 najboljših sort še vedno sodi stara in zelo cenjena sorta Bluecrop. Zaradi izjemne rodnosti 5-9 kg na sadiko in odličnega okusa je prisotna v intenzivnih nasadih ter je tudi stalnica v vrtičkarskem izboru.  V izboru so še sorte  Blueta, Blueray, Bluegold, Bluejay, slednja je zelo primerna za strojno obiranje saj 70% plodov dozori skoraj istočasno. Med priljubljene rane sorte vsekakor spada Earlyblue in Chanticler, med sorte z zelo okusnimi  in velikimi plodovi spadajo sorta Brigitta, Chandler, Darow, Duke, Spartan, Patriot, Toro, Nelson, Bonus, med poznejšimi pa so bolj priljubljene Berkeley, Herbert, Jersey …
V podjetju Fajn tim ponujamo več kot dvajset različnih sort ameriških borovnic,  starost sadik je  od enega do štirih let, vse sadike so v loncih, za vrtičkarja pa je smiselno sajenje vsaj treh ali petih različnih sort z različnim časom zorenja, da si na ta način zagotovite okusne in zdrave plodove od začetka junija pa vse do začetka ali sredine septembra.
Z dostavo po hitri pošti pošiljamo sadike po celotni Sloveniji.

Več o sortah in akcijski ponudbi na www.fajntim.si.

 | Foto:

Ne spreglejte