Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
18.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

sonce sončenje zaščita pred soncem Siol z vami na dopustu

Torek, 24. 5. 2016, 18.33

6 let, 7 mesecev

Zaščita pred soncem: UV-indeks nam je lahko v veliko pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
sončenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Verjetno ste pri vremenski napovedi že kdaj slišali za UV-indeks. Pozimi je praviloma nizek, poleti visok. A kaj nam ta podatek pove?

Tudi letos je združenje slovenskih dermatovenerologov v okviru evropskega dneva boja proti melanomu opozorilo na pomen zgodnjega odkrivanja kožnega raka. Kot je poudarila predsednica združenja asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., se Slovenci vse bolj zavedamo rednega pregledovanja kožnih znamenj in zaščite pred soncem, pogosto pa se ne zavedamo, da nas sonce spremlja povsod, ne le na plaži.

Sončnim žarkom smo izpostavljeni na primer doma na vrtu in med druženjem na prostem, takrat pa zaščita pred soncem pogosto popusti.

sončenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zaščitne kreme: večina jih nanese zgolj petino priporočene količine

Zato strokovnjaki za zaščito pred soncem predvsem svetujejo, da se najmočnejšemu soncu izognemo in skušamo čim več dejavnosti na prostem opraviti v zgodnjem jutru ali poznem popoldnevu oziroma da, če se le da, vedno poiščemo senco. Če smo na soncu, se zaščitimo z ustreznimi oblačili in pokrivalom, šele zadnja obrambna linija pa so zaščitne kreme, ki podaljšajo čas do poškodbe kože, če jih pravilno in dovolj obilno nanesemo – večina jih nanese zgolj petino priporočene količine.

Sonce | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobro je poznati UV-indeks

UV-indeks je podatek o moči sončnih žarkov oziroma intenzivnosti učinka ultravijoličnega sevanja na našo kožo. Odvisen je od več dejavnikov, od časa v letu in dnevu do geografskega položaja in nadmorske višine. Za primerno zaščito pred soncem je dobro, da smo z njim vedno seznanjeni, je poudarila vremenoslovka Tanja Cegnar.

Le kadar je vrednost UV-indeksa 1 ali 2, zaščite res ne potrebujemo. Ob vrednostih od 7 do 9 je izpostavljenost velika, ob vrednosti 10 pa je celo bolje, da se soncu povsem izognemo.

Ne spreglejte