Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
14.33

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Sensilab voda telo pitje vode

Torek, 18. 2. 2020, 14.33

4 leta, 2 meseca

Zakaj vas je ravno pozimi največ čez pas?

Oglasno sporočilo

Opažate, da imate v hladnejših mesecih pogosto povečan trebuh in da so vam tudi najudobnejše hlače pretesne? Niste edini – še posebno, če preživljate dosti časa v notranjih prostorih in pozabljate redno piti. Številni najprej pomislijo, da so se zredili, v bistvu pa gre za zastajanje vode v telesu.

Sensilab | Foto:

Zakaj torej telo pozimi zadržuje vodo, da ste videti kot nosečnica v zadnjem trimesečju?

Suh zrak kar posrka vodo iz telesa

Glavna krivca sta dva: centralno ogrevanje in pozabljanje na zadostno hidracijo. Pozimi, ko se manj potimo, izgubimo občutek, da je treba redno piti – vendar pospešeno izgubljamo tekočino, ne da bi se tega zavedali. Samo z dihanjem izgubimo pol litra tekočine na dan, v ogrevanih prostorih še več! Suh zrak kar posrka tekočino ven iz telesa.

Ampak zakaj imamo potem vseeno preveč vode v telesu?

To, da se mi počutimo napihnjene in otekle, je pogosto samo obrambni mehanizem telesa. Ko občuti, da je premalo hidrirano, namreč zadržuje vodo v telesu.

Med glavnimi krivci za zadrževanje vode v telesu sta tudi preslana in sladka hrana (taka, kot jo dobite v menzah ali običajnih gostilnah) ter pomanjkanje rednega gibanja. Z gibanjem namreč spodbudimo delovanje limfnega sistema, naše notranje črpalke vode, obenem pa prebudimo občutek za žejo.

Trije preprosti načini, kako preprečiti zadrževanje vode v telesu (tudi, ko ste v pisarni)

Verjetno ste ugotovili, kaj morate najprej storiti. Je povsem preprosto in brezplačno. Pijte dovolj vode. Ker v službi preživite več ur, vam bodo ti preprosti in preverjeni nasveti pomagali do manjšega trebuha kar v službenem času.

1. Pri roki vedno imejte pollitrsko steklenico vode

To ima dvojno korist – če imate steklenico pred sabo, boste tudi pili. Ko se izprazni, pa boste "prisiljeni" se sprehoditi, da jo napolnite z vodo. S tem boste spodbudili tudi prekrvavitev in delovanje limfnega sistema.

2. Med sedenjem na vsako uro potelovadite (brez skrbi, lahko je zelo diskretno)

Vaje, s katerimi lahko poženete hitreje kri po žilah in razbremenite limfni sistem, so lahko povsem diskretne. Predlagamo vam tri:

  • Stiskanje ritnic: za deset sekund stisnite zadnjične mišice, nakar jih sprostite za deset sekund ter vajo ponovite 10-krat.
  • Dvigovanje nožnih palcev: Med sedenjem imejte pete na tleh, medtem ko dvigate samo palce. Čas in število ponovitev sta enaka kot pri prejšnji vaji (lažje bo, če si prej sezujete čevlje, še posebno, če nosite visoke pete).
  • Raztegovanje meč: Z ravnim hrbtom se naslonite na stol in dvigujte samo pete. Čas in število ponovitev sta enaka kot pri prejšnji vaji.

3. Uporabite tradicionalne rastlinske sestavine proti zadrževanju vode v telesu v obliki sodobnega napitka

Zastajanje vode v telesu ni nov pojav, zato so že naši predniki skozi stoletja opazovanja ugotovili, kaj najbolj pomaga – denimo peteršilj, artičoka, hibiskus in tetivika (hrapavi oponec).

Staro znanje je našlo potrditev v sodobni znanosti, rezultat pa je izjemno priljubljen izdelek, ki ima že več kot 660 tisoč zadovoljnih uporabnikov okusen malinov napitek WaterOut Extreme.

Raziskave so pokazale, da s pomočjo skrbno izbranih rastlinskih ekstraktov za 27 % poveča izločanje odvečne vode iz telesa in za 60 % zmanjša napihnjenost že v nekaj dneh.

Zakaj bi se prepirali z zadrgo in zadrževali dih v najljubših oblekah, raje se rešite odvečne vode!

Water out | Foto:


Naročnik oglasne vsebine je Sensilab.

Ne spreglejte