Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

jutro spanje

Torek, 10. 6. 2014, 14.31

8 let

Zakaj se je dobro zbuditi zgodaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Niste jutranja oseba? Pogosto je to le izgovor, zato naj vas k zgodnjemu vstajanju spodbudimo s petimi prednostmi, ki jih to prinaša.

V anglosaksonskem okolju poznajo rek, da zgodnja ptica prva ujame črva, torej prva dobi nagrado. Tudi mi poznamo prispodobe o nočnih pticah, ki bedijo pozno v noč, zjutraj pa se le s težavo spravijo iz postelje. Predstavljamo vam pet prednosti tistih, ki se k počitku odpravijo pred polnočjo, zbudijo pa se naspani. Zbrali so jih pri reviji Women's Health.

1. Bolj redno telovadijo. Za zgodnje vstajanje je potrebne kar nekaj samodiscipline, tako pa je tudi s telesno vadbo. Nočne ptice v svoj urnik težje uvrstijo redno vadbo in pri njej vztrajajo. Tisti, ki se zbujajo pozno, pa tudi več časa presedijo, kot tisti, ki vstajajo zgodaj.

2. So bolj dobrovoljni. Tisti, ki vstajajo zgodaj, so srečnejši in bolj pozitivno naravnani, kot tisti, ki se zbujajo pozno. Jutranje osebe so poročale tudi o tem, da se počutijo bolj zdrave, navaja prispevek v zborniku Emotion iz leta 2012, kar strokovnjaki povezujejo s tem, da je dnevna rutina jutranjih oseb bolj usklajena s tisto, ki jo je oblikovala narava.

3. So bolj proaktivni. Ljudje, ki vstajajo bolj zgodaj, se bolj umirjeno in načrtovano lotevajo dnevnih izzivov. Tisti, ki se zbudijo zadnjo minuto, so pogosto zmedeni, pozabljivi in raztreseni.

4. Jedo bolj zdravo. Tisti, ki se zbudijo bolj pozno, zaužijejo 248 kalorij, dvakrat več hitre hrane, manj sadja in zelenjave na dan več kot tisti, ki vstajajo bolj zgodaj, kaže študija iz leta 2011, ki so jo pripravili na univerzi Northwestern v Chicagu. V povprečju naj bi imeli tudi višji indeks telesne mase.

5. Imajo več časa zase, za družino in prijatelje. Če zjutraj zbrano postorite več, boste z delovnega mesta odšli prej in dela ne boste nosili domov. Tako boste imeli več prostega časa za svoje hobije, družino in prijatelje.

Ne spreglejte