Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
11.47

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hrana sladica

Sreda, 27. 2. 2013, 11.47

1 leto, 3 mesece

Zakaj nam po obroku zadiši sladko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Saj poznate to, ko se vam po obilnem kosilu zdi, da ne bi mogli pojesti niti grižljaja več ... ampak vseeno sežete še po sladkem.

Neustavljiva želja po sladkem se pogosto pojavi ravno po obroku, kljub temu da ste pravzaprav siti. Razlog za to je v naših navadah, kemijskih procesih v možganih in v napačni kombinaciji prehrane. Željo po sladkem boste lažje obvladovali, ko boste razumeli, zakaj se pojavi.

Stvar navade Študije so razkrile, da redno uživanje hrane z visoko vsebnostjo sladkorjev in maščob privede do nevrokemičnih sprememb v možganih, ki sprožajo dodatno željo po tovrstnih živilih.

Neustavljiva želja po sladkem je tako posledica navade in pridobljenih asociacij – če ste navajeni pojesti nekaj sladkega po obroku, potem ne čutite, da je prehranjevanje končano, dokler ne zapolnite te potrebe po sladkem.

Kemijski procesi v možganih Drug vzrok za napade želje po sladkem je povezan s kemično snovjo v možganih, ki dvigne razpoloženje, to je serotonin. Ko je serotonin nizek, se počutimo žalostne in depresivne. Zato čutimo potrebo po sladkem, saj sladkorji in ogljikovi hidrati v sladkarijah povzročijo, da telo sprosti serotonin, ki takoj izboljša razpoloženje. Kombinacija tega, kar jeste Tudi neenakomerna raven sladkorja v krvi lahko povzroči, da po obroku hrepenimo po sladkem. Ko pogovorno rečemo, da nam je "padel cuker", imamo popolnoma prav, kajti v krvi dejansko pade raven sladkorja. Če obrok ni uravnotežen in ne vsebuje vseh hranil (če na primer jeste predvsem ogljikove hidrate), potem vaša raven sladkorja v krvi hitro naraste – in se tudi nenadoma spusti, že kmalu po obroku. Posledica je strašna potreba po sladkem, četudi ste pojedli nasiten obrok.

Napadom lakote se boste izognili z uravnoteženo prehrano. Vsak obrok naj vsebuje proteine, zdrave maščobe in kompleksne ogljikove hidrate, kot so na primer polnozrnata žita. Kako premagati željo po sladkem? Željo po sladkem je težko premagati. Če jo ignorirate, postaja vse močnejša. Če se vdate, se ne boste ustavili le pri enem piškotu, ampak ste v nevarnosti, da nekontrolirano pojeste še več. Zato je bolje, da se potrudite in nekaj časa preživite popolnoma brez sladkarij. Če so bili napadi želje po sladkem posledica navade, bo želja čez čas usahnila.

Triki, kot so umivanje zob takoj po jedi ali žvečenje žvečilke brez sladkorja, prav tako pomagajo zmanjšati potrebo, da po obroku posežete po sladkarijah. Če že morate pojesti nekaj sladkega, potem se raje odločite za sveže ali suho sadje, ki poleg naravnih sladkorjev vsebuje še vitamine, minerale in vlaknine, kar dobro vpliva na telo.

Ne spreglejte