Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 10. 2020,
20.07

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Koronavirus pandemija fobija

Nedelja, 18. 10. 2020, 20.07

3 leta, 6 mesecev

Vpliv koronavirusa: najbolj "googlana" fobija leta 2020 je strah pred ljudmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
strah, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kot kaže, je pandemija novega koronavirusa že dodobra načela strah pred drugimi ljudmi oziroma stikom z njimi, saj naj bi to postala ena najhitreje rastočih fobij. Vsaj sodeč po iskalniku Google.

Spletni portal Psych News Daily poroča o raziskavi, ki je pokazala, da se je med Američani povečal stran pred drugimi ljudmi oziroma stiku z njimi. V spletnem iskalniku Google jih je namreč najbolj zanimala antropofobija, ena najtežjih fobičnih motenj.

Ljudi je antropofobija najbolj zanimala v začetku pandemije, torej marca, svoj vrhunec pa je dosegla sredi karantene, kar je bilo za večino držav v drugi polovici aprila.

Sicer pa novi koronavirus ni prinesel le strahu pred ljudmi, temveč tudi strah pred samoto, kar je bil prav tako pogosteje iskan termin kot leta prej. Zaznali so tudi povečano iskanje informacij o filofobiji, strahu pred zaljubljenostjo in čustveno navezanostjo. 

V času samoizolacije, ko smo bili večinoma zaprti v svoje domove in obkroženi s tehnologijo, pa so nekateri razvili celo nomofobijo, ki je povezana z odvisnostjo od mobilnega telefona, saj gre za strah pred mobilno nedosegljivostjo. Precej iskan termin je bil tudi "strah pred neuspehom".

strah, koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pandemija kriva za anksiozne motnje ali depresijo

Sicer pa je strah nekaj povsem običajnega, nam je pred nekaj dnevi – na mednarodni dan duševnega zdravja – razložila Mojca Zvezdana Dernovšek, specialistka psihiatrije. S tem se je nanašala predvsem na strahove, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa.

"Drugi val je prinesel nove razloge za strah. V resnici je tako, da če te danes ni ničesar strah, je s tabo nekaj narobe, saj se zavedamo negotovosti. Tega strahu jaz ne bi obravnavala kot nekaj patološkega," je razložila Dernovškova, ki ji je pandemija prinesla nekaj novih pacientov, ki so "ravno v času koronavirusa razvili anksiozno motnjo ali depresijo". "Pandemija pri teh pacientih sicer ni povzročila teh motenj, jih pa je sprožila," je še dodala.

Celoten pogovor s psihiatrinjo si preberite tukaj:

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice "Če te danes ni ničesar strah, je s tabo v resnici nekaj narobe"
Ne spreglejte