SiolNET. Trendi Zdravje
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štirje načini, kako izboljšati kakovost zraka v vašem domu #video

0,23

termometer

Zdaj, ko večino časa preživimo doma, je še posebej pomembno, da je zrak v našem domovanju karseda čist.

Odprite okna

Morda se zdi tako očitno, da tega nima smisla poudarjati, pa vendar: svež zrak ni vaš sovražnik, zato redno in pogosto odpirajte okna, zlasti te dni, ko so temperature čez dan resnično prijetne. Nekoliko drugačen režim prezračevanja potrebujete le, če živite ob prometni cesti ali pa ste alergični na cvetni prah: v tem primeru zračite ponoči, ko je prometa malo, prav tako pa je v zraku manj cvetnega prahu.

zračenje Foto: Getty Images

Zmanjšajte lastno onesnaževanje

Kakovost zraka v svojem domu pogosto znižujemo kar sami. Cigaretni dim, na primer, se v prostoru zadrži zelo dolgo, zato se kadilci na odmerek nikotina odpravite ven (in stran od drugih ljudi). Pazljivo tudi z agresivnimi čistili, ki izhlapevajo in dodatno onesnažujejo zrak v vašem domu, prav tako se izogibajte osvežilcem zraka – ali ni svež zrak prijetnejši od umetnih dišav?

počitek doma Foto: Getty Images

Preprečite previsoko vlažnost

Previsoka vlažnost zraka v vašem domu lahko povzroči razrast plesni, ki je lahko škodljiva za zdravje. Ob gradbenih pomanjkljivostih, ki povzročajo zastajanje vlage v prostoru, je treba pomisliti tudi na lastno ravnanje. Pri kuhanju zato obvezno prižgite napo ali ventilator oziroma odprite okno, po kopanju ali prhanju pa pobrišite vse mokre površine in kopalnico prezračite. Izogibajte se tudi sušenju perila v zaprtih prostorih, ki jih ni mogoče dobro prezračiti.

kopalnica Foto: Getty Images

Sobne rastline

Sicer je res, da sobne rastline pomagajo pri čiščenju oziroma izboljševanju zraka, a ta vpliv ni tako močan, kot si morda mislimo. Kljub temu pa je tistih nekaj lončnic na okenskih policah dobrodošlih. Če ne drugega, naredijo domovanje prijetnejše.

Oglejte si še:

Onesnaženost zraka Novice Zaradi koronavirusa drastične spremembe onesnaženosti zraka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin