Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
15.21

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

porod porodniški dopust telovadba

Sobota, 2. 5. 2015, 15.21

5 mesecev, 3 tedne

Štiri dni po porodu z ravnim trebuhom. Je to sploh zdravo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sarah Stage, manekenka za spodnje perilo, med nosečnostjo in po porodu razburja in navdušuje s svojim treniranim telesom. Le kako ji uspe tako hitro izgubiti kilograme? Ali je to sploh zdravo?

Pozornost medijev in oboževalcev po vsem svetu se pridobiva na različne načine, a ženske vse prepogosto iščejo pozornost z razkazovanjem svojega telesa.

Z redno telovadbo med nosečnostjo in posebno dieto ohranjala telo v formi

30-letna ameriška manekenka za spodnje perilo Sarah Stage je svojo medijsko in internetno slavo pridobila z razkazovanjem fotografij svojega telesa med nosečnostjo. Sarah je med nosečnostjo na Instagramu redno objavljala fotografije svojega telesa. Če smo navajeni žensk, ki med nosečnostjo pridobijo kar nekaj kilogramov, se je Sarah hvalila, da jih je pridobila le 12. Redno je namreč telovadila in se prehranjevala po svoji dieti ter tako svoje telo ohranjala v popolni formi. Sarah je pred dnevi rodila zdravega sina in s tem zaprla usta tistim, ki so menili, da "hujšanje" med nosečnostjo ne bo dobro za njenega otroka. Sarah ostaja zvesta svojemu športnemu načinu življenja in se še naprej hvali, da je 12 pridobljenih kilogramov izgubila v petih tednih. Že četrti dan po porodu je ponosno razkazovala svoj skoraj raven trebuh. S tem je dobila številne oboževalce, med 1,1 milijona sledilci pa so tudi nekateri, ki menijo, da Sarah izvaja nasilje nad svojim telesom. Ženska mora sprejeti svoje telo Osebna trenerka Jasna Zagrajšek opozarja, da je vsakršno pretiravanje, nekaj tega vidi tudi v primeru Sarah Stage, v nasprotju z naravo in nasilje nad telesom. "Mislim, da mora vsaka ženska sprejeti svoje telo in ga seveda negovati v zdravem smislu, tako da mu zagotavlja gibanje in zdravo hrano."

Jasna Zagrajšek nadaljuje, da se z nosečnostjo in porodom ženske spremenijo v več pogledih. Kljub neizmerno lepim in srečnim trenutkom pa ob rojstvu otroka mlade mamice večkrat skrbi za videz in zdravje lastnega telesa, ki se po porodu spremeni.

Treba je pustiti času čas "To se mi zdi povsem normalno in zdravo je sprejeti, da se telo spremeni, ter začutiti potrebo, da bi bilo spet čvrsto in bi bili v boljši psihofizični kondiciji. Vsekakor sem mnenja, da je treba pustiti času čas in v skladu z naravo slediti povrnitvi telesa v stanje pred porodom. Če je ženska aktivna pred zanositvijo, med nosečnostjo in po porodu, se vsekakor hitreje vrnejo prejšnja oblika telesa, kondicija in počutje."

Kdaj po porodu začeti spet telovaditi? Jasna Zagrajšek poudarja, da morajo ženske ob premisleku o telovadbi vsaj malce spoznati potek procesov v telesu po porodu, ko se začne organizem vračati v normalno stanje. Sprejeti morajo to, "da toliko časa, kot smo noseče, toliko časa je potrebno, da se 'vrnemo', kar je povsem normalno".

Šest tednov po porodu in po kontrolnem pregledu pri ginekologu, ki izključi morebitne zaplete, se ženska lahko spet loti aktivnosti, s katero se je ukvarjala pred nosečnostjo.

Jasna poudarja: "Da bo vadba varna za vse fit mame, je najpomembnejše, da upoštevajo priporočila za varno vadbo, poslušajo svoje telo in opazujejo, kako se telo odziva na telesno dejavnost. Vsekakor ne priporočam pestre vadbe le v smislu doseganja 'popolnega' telesa, če ženska pred nosečnostjo ni bila nikoli telesno aktivna."

Nasilje nad telesom zaradi pritiskov potrošniške družbe? Kaj je še v mejah normalnega in kdaj izvajamo nasilje nad telesom? Ali smo zaradi treniranega telesa Sarah Stage in njej podobnih iz sveta šovbiznisa ženske spet pod novimi pritiski, kako naj bo videti telo ženske?

Irena Šimovec iz združenja Naravni začetki meni, da se tri in pol milijarde žensk na planetu težko stisne v en sam ideal lepote potrošniške družbe.

"Vsako telo je lepo po svoje, vendar tega težko opazimo (in čutimo), če prevzamemo in ponotranjimo nerealne standarde lepote po diktatu oglaševalske in lepotne industrije."

"Žensko telo se je v nosečnosti spreminjalo in oblikovalo devet mesecev, ne moremo pričakovati, da bo v nekaj mesecih, tednih ali celo dneh postalo enako, kot je bilo pred nosečnostjo. In zakaj naj bi bilo enako? Ženska z nosečnostjo in materinstvom zori kot človek, kar se odraža tudi na telesu. Opazimo in cenimo te spremembe! Potovanje k sebi je veliko bolj izpolnjujoče kot pa izpolnjevanje idealov potrošniške družbe."

Ne spreglejte