Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
13.53

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

novoletne zaobljube fitnes telovadba

Sobota, 6. 1. 2018, 13.53

5 let, 3 mesece

Ste šli 1. januarja v fitnes? Kako dolgo boste vztrajali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
vadba, telovadba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ob koncu leta so si številni obljubili, da bodo po novem letu spremenili svoje življenjske navade. Številni se odločijo za obiskovanje fitnesa, a do konca leta vztrajajo le redki.

Ob prihodu novega leta so pogoste novoletne zaobljube: hujšanje, skrb za svoje zdravje, pravilna in uravnotežena prehrana. Nekaj jih je povezanih z odpravljanjem slabih spalnih navad. V novem letu si marsikdo zada, da bo reorganiziral svoj čas in več tega porabil za spanje. Nekateri se za novo leto zaobljubijo, da bodo popili manj alkoholnih pijač, kar nekaj zaobljub pa je povezanih s tem, da se bodo v novem letu bolj potrudili za svoje ocene, šolske in poslovne uspehe.

V prvih tednih novega leta, ko so ljudje še polni zagona in novoletnega optimizma, pa višji obisk opažajo tudi v fitnesih centrih po Sloveniji. 

Nekateri obupajo že maja

V Alfa Gymu opažajo, da je število obiskovalcev v začetku novega leta res višje. "Včeraj je bilo še praznično, danes je čisto drugačen, dopoldne je bilo polno obiskovalcev." Po njihovih izkušnjah večina vztraja do poletja, ko se začnejo dopusti, pa število obiskovalcev močno upade. Načeloma je prvi upad obiska že okoli maja.

Pred poletnimi počitnicami nov naval 

telovadba, vadba, fitnes | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock A položaj se že junija spremeni, saj jih veliko pride "preoblikovat svojo postavo" tik pred začetkom glavne sezone poletja. No, takrat je za to že prepozno, saj tega v tako kratkem času ni mogoče doseči, še pravijo v fitnesu.

Kaj morate storiti, da ne boste obupali na začetku

V Alfa Gymu menijo, da je najbolje s seboj v fitnes povabiti brata, fanta, dekle, najboljšo prijateljico, skratka nekoga, ki te spodbuja. Tako vadba ne bo trn v peti, temveč nekakšno razvedrilo po napornem dnevu.

Najpomembnejše pa je zavedanje, da vse, kar delamo, delamo zase, ne za druge. Za svoje zdravje, dobro počutje. "Zdrav način življenja mora postati življenjski slog, vsakodnevna navada," dodajajo.

Ob večerih uživala v dobri seriji in prigrizkih

Govorili smo tudi s 24-letno Sonjo, ki si je že lani zadala, da bo spremenila svoj življenjski slog, začela obiskovati fitnes in se pravilno prehranjevati. Ker je še študentka, sta vsakodnevna vadba in pravilna prehrana ob napornih študijskih obveznostih skorajda neizvedljivi.

Je ponudba hrane na študentske bone res zdrava? | Foto: Thinkstock Je ponudba hrane na študentske bone res zdrava? Foto: Thinkstock Lani je imela izjemno naporen urnik z veliko vmesnimi presledki. "Imeli smo predavanja od 8. ure zjutraj do 12. ure, potem premor do 16. ure in predavanja do 20. ure zvečer," nam je povedala.

Po končanem dnevu v šoli ni imela volje še za telovadbo. "Učenje, kakšne druge študijske obveznosti, pijača s prijatelji ali pa postelja, dobra serija in vrečka najljubšega prigrizka, potem pa že zmanjka časa za športno udejstvovanje."

Kupila mesečno karto, a hodila le dva tedna

Lani januarja se je odločila, da bo začela obiskovati fitnes v bližini študentskega doma, v katerem živi, a se načrt ni najbolje iztekel. Želela je izgubiti tistih nekaj kilogramov, ki so se nakopičili čez praznike. Kupila si je mesečno karto, fitnes obiskovala dva tedna, a jo je potem premamila pijača s kolegicami. "Potem je bilo to to. Sledili so le še izgovori, druge motnje in fitnesa od tiste srede nisem več videla."

Tudi prehrano je bilo težko usklajevati. Študentski boni po njenem mnenju ponujajo večinoma veliko hitre prehrane, cvrtja, soli, ogljikovih hidratov in sladkorja. Kuhati vsak dan zdravo je bilo zanjo preveč naporno, zaveda pa se tudi, da cilja ni imela jasno zastavljenega, zato je hitro obupala.

Ob dobri družbi je lahko tudi naporna telovadba razvedrilo. | Foto: Thinkstock Ob dobri družbi je lahko tudi naporna telovadba razvedrilo. Foto: Thinkstock

Letos bo poskusila še enkrat

Letos pravi, da bo drugače, hoče uresničiti svojo novoletno zaobljubo in preoblikovati telo, da se bo v njem počutila dobro. Meni, da bo letos cilj dosežen, tudi zato, ker jo bo v fitnesu spremljala najboljša prijateljica. "Midve skupaj, to je ključ do uspeha!" To svetuje tudi drugim, ki želijo uresničiti svoje novoletne zaobljube. Meni, da je dobro najti nekoga, ki bo s tabo obiskoval fitnes ali vadbo. Ko eden obupuje, ga drugi spodbuja. Naslednji dan se obrne. "Ob dobri družbi je tudi nemogoče mogoče," se z njo strinja prijateljica Ina.

Ne spreglejte