Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2020,
19.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

24

Natisni članek

Koronavirus kajenje nikotin

Četrtek, 23. 4. 2020, 19.07

4 leta

So kadilci varnejši pred koronavirusom? Ščitil naj bi jih nikotin.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

24

kajenje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Če je medicina do zdaj opozarjala, da imajo kadilci ob okužbi s koronavirusom več možnosti za resne zaplete, francoski raziskovalci zdaj trdijo ravno obratno. Ob tem opozarjajo, da je kajenje seveda še vedno zelo škodljivo.

Francoska raziskava je pokazala, da bi nikotin lahko ščitil pred okužbo s koronavirusom in resnimi zdravstvenimi zapleti, ki jih ta povzroča, poroča britanski časopis Guardian.

Kajenje ubija, tudi če ščiti pred koronavirusom

Avtorji raziskave ob tem poudarjajo, da ljudem nikakor ne priporočajo, naj začnejo kaditi, tobačni dim je za telo še vedno izredno strupen.

kajenje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Med hospitaliziranimi manj kadilcev kot med splošnim prebivalstvom

Kot so pojasnili raziskovalci iz pariške bolnišnice Pitié-Salpêtrière, hipotezo o zaščitnem učinku nikotina podpira dejstvo, da je med bolniki, hospitaliziranimi zaradi covid-19, odstotek kadilcev nižji kot med vsemi prebivalci. V pariških bolnišnicah je med 11 tisoč bolniki, hospitaliziranimi zaradi covid-19, 8,5 odstotka kadilcev. Medtem je med vsemi Francozi kadilcev okoli 25,4 odstotka.

Podobni so bili tudi izsledki kitajske raziskave, ki so jih konec marca objavili v zdravstveni publikaciji New England Journal of Medicine in ki so pokazali, da je bilo med tisoč Kitajci, okuženimi s koronavirusom, 12,6 odstotka kadilcev, medtem ko je med vsemi prebivalci okoli 28 odstotkov kadilcev.

kajenje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Glede na te rezultate imajo ljudje, ki redno kadijo, v primerjavi s splošno populacijo občutno manj možnosti za razvoj simptomov ali resnih zapletov po okužbi s koronavirusom," so po poročanju Guardiana zapisali francoski raziskovalci, "razlika je znatna. Kaj takega v medicini redko vidimo."

Nevrobiolog Jean-Pierre Changeux je ob tem dejal, da bi lahko bil pri tem bistvenega pomena nikotin. Po njegovih besedah naj bi ta preprečeval širjenje virusa po telesu in tudi pretiran odziv imunskega sistema na virus, ki vodi v resne zaplete.

Preizkusi z nikotinskimi obliži

Zdaj v bolnišnici Pitié-Salpêtrière načrtujejo nove študije, v okviru katerih bi pri bolnikih s covid-19 in zdravstvenih delavcih, ki delajo z njimi, preizkušali delovanje nikotinskih obližev.

Oglejte si še:

Helena Koprivnikar
Novice Pasivno kajenje v vozilu škoduje, še posebej otrokom #video
Primer enotne embalaže
Novice Najgrša barva na svetu, ki spominja na smrt, rešuje življenja
Ne spreglejte