SiolNET. Trendi Zdravje
3,00

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Sladki sokovi in tveganje za raka: že deci na dan je lahko preveč

3,00

termometer

sok, pijača
Foto: Pixabay

Pitje sokov in drugih pijač, ki vsebujejo sladkor, zvišuje tveganje za raka, zatrjujejo francoski znanstveniki.

Če vsak dan spijete vsaj deciliter pijače, ki vsebuje sladkor, je za 18 odstotkov višje tveganje, da boste zboleli za rakom, je ekipa francoskih raziskovalcev zapisala v izsledkih raziskave, ki so jo objavili v sredo v medicinski publikaciji BMJ.

Raziskava, v katero so vključili več kot sto tisoč odraslih prebivalcev Francije, je pokazala povezavo med uživanjem pijač, ki vsebujejo sladkor, in povišanim tveganjem za določene tipe raka.

sok, pijača Foto: Pixabay

Pijače, ki vsebujejo sladkor, v tem primeru niso le pijače z dodanim sladkorjem, ampak tudi naravni sokovi.

"Težava je v sladkorju, ki ga pijača vsebuje," je za CNN pojasnila vodja raziskave Mathilde Touvier, "uživanje pijač, ki vsebujejo sladkor, zvišuje tveganje za debelost, debelost pa zvišuje tveganje za raka."

sok, pijača Foto: Pixabay

Ob tem je dodala, da bi lahko tveganje za rakava obolenja zviševali tudi aditivi, ki so pogosti v tovrstnih pijačah, denimo 4-metilimidazol, s katerim pijače obarvajo v rjavo oziroma karamelno barvo. Raziskovalka je zato opozorila, da na dan ne bi smeli spiti več kot kozarec pijače, ki vsebuje sladkor.

Preberite še:

Rak, bolezen. Novice Pojavnost raka v Sloveniji se je v zadnjih 20 letih podvojila

Komentarji

12

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • jankovi1 / 12.07.2019. ob 19:57 +6 - 1

  Sosed je popil vsak dan že zjutraj dva decilitra šnopsa in potem še čez dan dva do tri litre vina umrl je pri 86ih letih. Poznal sem ga vsaj 30 let in vem, da soka nikoli ni pil. Imel sem kolega, ki nikoli ni pil alkohola pa ga je ubil klop pri 48ih letih. Torej, če mi paše sok ali nasploh sladka pijača se ne bom oziral na raznorazne kvazi raziskave.

  +6 - 1
 • jankovi1 / 12.07.2019. ob 20:01 +5 0

  Nadaljujem, zdaj celo trdijo, da je sladkor večji ubijalec, kot tobak. No glede na to, da kadi vedno manj ljudi verjamem, da je tobačna industrija v krizi in ne bo dolgo, ko bodo dobro plačane raziskave pokazale kako je tobak zdravilen.

  +5 0
 • Marinka / 13.07.2019. ob 05:43 +3 0

  Če bi si zapisovala, bi zdaj lahko pregledala kaj vse povzroča raka, v resnici ne vedo, kaj povzroča raka, ali pa vedo in ne smejo odkriti in tudi ne smejo raka pozdraviti, tako je, direktiva. Zapisali so tudi,da zameščenost jeter povzroča demenco, za katero še tudi ne vedo pravega vzroka. To je medijsko nasilje, od česar človek resnično lahlo zboli, pa kar je še najhuje, na vsakem koraku te nekdo posiljuje z nasveti kako moraš živeti, to ni svobodno življenje.

  +3 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin