SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pojavnost raka v Sloveniji se je v zadnjih 20 letih podvojila

0,24

termometer

Rak, bolezen.
Med najpogostejše rake v Sloveniji spada tudi rak dojke. Foto: Thinkstock

Kampanja ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga zaznamujemo danes, poziva institucije in tudi posameznike, naj po svojih močeh prispevajo k zmanjšanju dejavnikov tveganja za rakave bolezni. Na NIJZ se kampanji pridružujejo z opozorilom o pomenu zdravega življenjskega sloga, ki pomembno zmanjšanja tveganje za nastanek raka.

Poudarjanje osebnega prispevka vsakega posameznika k zmanjšanju obolevnosti za rakom je tudi osrednja vsebina triletne kampanje, ki jo je Mednarodna zveza za boj proti raku začela letos in bo potekala do konca leta 2021. Slogan kampanje je Sem in bom (ang. I Am and I Will). Vsakdo namreč lahko sprejme ukrep, ki bo zmanjšal tveganje za nastanek raka.

Rak dojke Novice Pet odstotkov vseh rakavih bolnikov odkrijejo, preden pokažejo znake

Največ prebivalcev umre za raki, ki so posledica slabega življenjskega sloga

Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, na primer kajenja, čezmernega uživanja alkohola, čezmernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja itd. Zaradi svojega življenjskega sloga za rakom pogosteje zbolevajo in umirajo moški kot ženske.

Moški uživajo več alkohola kot ženske, med njimi je več debelih in čezmerno hranjenih, prav tako je med njimi še vedno več kadilcev, poleg tega pa so slabše odzivni v različnih preventivnih oziroma presejalnih programih. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja.

Kar 88 odstotkov smrti zaradi pljučnega raka gre pripisati tobaku. Kar 88 odstotkov smrti zaradi pljučnega raka gre pripisati tobaku. Foto: Reuters

S presejalnimi programi je mogoče odkriti raka ali predrakave spremembe, preden se pojavijo znaki bolezni. V Sloveniji so za zdaj trije tovrstni programi: Zora za odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, Dora za odkrivanje raka dojk ter program Svit za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

cepljenje, cepivo Novice Rak materničnega vratu: Smiselno je tudi cepljenje dečkov #video

Pojavnost rakavih bolezni se je pri nas v zadnjih 20 leti skoraj podvojila

Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da v zadnjih letih za rakom letno zboli več kot 12 tisoč Slovencev, okoli 6.500 moških in okoli šest tisoč žensk, umre pa jih nekaj več kot 5.700, okoli 3.200 moških in 2.500 žensk.

Petletno relativno preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katerokoli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega raka), ki so zboleli od leta 2006 do leta 2010, je bilo 50-odstotno, bolnic pa skoraj 60-odstotno.

Pojavnost rakavih bolezni se v Sloveniji povečuje in se je v zadnjih 20 letih skoraj podvojila. Najpomembnejši vzrok raka in smrti zaradi raka je raba tobaka. V Sloveniji ji stroka pripisuje 29 odstotkov vseh smrti zaradi raka med prebivalci, starimi 30 let in več, torej skoraj vsako tretjo smrt zaradi raka. Kar 88 odstotkov smrti zaradi pljučnega raka gre pripisati tobaku.

Godešič Novice Vas, v kateri skoraj ni hiše brez rakavega bolnika #video

Med najpogostejše rake v Sloveniji spadajo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke in prostate. Ogroženost za rakom se povečuje tudi s staranjem prebivalstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin