Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

utrujenost delovnik služba

Sreda, 17. 4. 2013, 20.05

8 let

Šele na polovici delovnika, vi pa brez energije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V službo pridete polni energije, pripravljeni na nov delovni dan. Po nekaj urah pa zbranost upade, postanete zaspani in neučinkoviti. Vam je to kaj znano?

Če se tudi vam pogosto zgodi, da med delom postanete utrujeni, brezvoljni in neučinkoviti, ne posezite takoj po kavi ali energijskih pijačah, ki pogosto naredijo več škode kot koristi. Kot pravi dr. Michael Breus, ki se ukvarja s proučevanjem spanja, se med prvo in tretjo uro popoldne telesna temperatura občutno poviša, kar sprošča hormon melatonin. Ta povzroči otopelost in zaspanost. Zato si pred 13. uro privoščite odmor na svežem zraku, že prej pa lahko storite marsikaj za dvig energije. Predstavljamo vam nekaj preprostih in lahko uresničljivih nasvetov, s katerimi boste lažje in bolj zbrano preživeli delovnik.

Vzemite si odmor

Ko vam zmanjka motivacije, količina dela pa se kar ne zmanjša, je najboljša rešitev tista, ki se vam zdi ob preobilici dela najmanj mogoča – odmor. Najnovejše raziskave namreč kažejo, da naše telo deluje v ciklih. Po približno uri intenzivnega dela zato našim možganom privoščimo 10 ali 15-minuten odmor, svetuje dr. James A. Levine, profesor medicine na ameriški kliniki Mayo. Sprehodite se po pisarni, se osvežite v toaletnih prostorih, poklepetajte s sodelavcem ali si skuhajte čaj. Za mizo in računalnik se boste vrnili razbremenjeni in se boste lažje spopadli z delom.

Posedite na sončku

Če se vas loteva zaspanost in se vam oči kar same zapirajo, se odpravite na hiter sprehod na svežem zraku. Sončna svetloba namreč ustavi sproščanje melatonina. Psihologi svetujejo, da v trenutkih preobremenjenosti pomislite na uspešno končan projekt iz preteklosti ali pohvalo sodelavcev in nadrejenih. Tako boste začutili, da ste sposobni in da se lahko spopadete tudi z navidezno nemogočimi zadolžitvami. Na klopci pred službeno stavbo se nadihajte zraka in se nato sproščeni vrnite na delo.

Sledite seznamu opravkov

Zjutraj si ob prihodu v službo v beležko ali na list zapišite dnevni red opravkov in dela, ki ga želite opraviti tega dne, in sproti obkljukajte opravljene zadolžitve. Opravljene obveznosti vas bodo razbremenile, počutili pa se boste učinkovito in organizirano. Preostale alineje na seznamu vas bodo motivirale za delo do konca delovnika.

Poslušajte glasbo

Ko ste pod stresom ali se le želite umakniti od sodelavcev in hrupa v delovnih prostorih, si preprosto nataknite slušalke v ušesa in si zavrtite nekaj svojih najljubših pesmi. Te bodo sprožile prijetne občutke ugodja, vas spravile v dobro voljo ali vas pomirile. Nekateri prisegajo tudi na instrumentalno filmsko ali klasično glasbo.

Jejte energijo

Kako pomembno je to, kaj jemo, smo že večkrat poudarili. V službi so zdravi in energije polni prigrizki še bolj pomembni, zato službeno malico – če je to le mogoče – načrtujte in pripravite že doma. V predalu imejte vrečko oreškov ali suhega sadja, ki vam bo dalo energijo, s seboj nosite kakšen kos sadja, predvsem pa pijte veliko vode in čaja. Nezdravim malicam iz avtomata se odpovejte in si raje privoščite doma pripravljen sendvič, lonček jogurta in kosmičev ali solato iz bližnjega supermarketa.

Pomembno je tudi to, da lakote ne poskušate le odmisliti, temveč si vzamete čas za prigrizek, tudi ko ste zasuti z delom. Odmor vam bo dobro del, hrana pa vam bo dala energijo.

Ne spreglejte