Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
8.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tek rekreacija vadba gibanje

Sreda, 3. 4. 2013, 8.06

7 let, 12 mesecev

Sedem razlogov, zakaj začeti teči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če še ne veste, katera bo vaša najbolj priljubljena pomladna rekreacija, vam ponujamo sedem razlogov, zakaj poskusiti s tekom.

Preprosto je začeti Vse, kar potrebujete za tek, je dober par športnih copat, če ste ženska, pa še soliden modrček s čvrsto oporo za prsi in že se lahko poženete čez drn in strn. Vsak lahko teče in vsak zna teči, zato začnite zdaj, tehnike pa se boste učili sproti. Ne primerjajte se z nikomer in tecite, kot ustreza vam.

Vpliv na zdravje Tek je preprost in učinkovit način, da izboljšate svoje zdravje, saj pri teku sodeluje celo telo, zato se izboljša krvni obtok, kar zmanjšuje možnost infarkta, znižuje krvni pritisk in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Dodatno tek krepi imunski sistem, zato je manj prehladov, alergij, težav s prebavo in utrujenostjo, pri nežnejšem spolu pa tudi manj bolečin ob menstruaciji, tveganja za nastanek raka na dojki in osteoporoze.

Znižuje telesno težo Tek je idealen šport, če si želite izgubiti nekaj kilogramov, ki ste jih nabrali med zimo ali kar tako, ali če želite ohranjati svojo telesno težo, saj telo med tekom pospešeno porablja kalorije. Poleg tega se med tekom izoblikujejo skladne mišice, ohlapna koža zaradi izgubljene teže se napne in učvrsti.

Zmanjšuje stres Vsakdanjemu stresu se je težko izogniti, lahko pa zmanjšate njegov škodljiv vpliv s tekom. Med tekom imate čas, da ste sami s sabo in da se umirite, spet zaslišite svoje misli in morda najdete primerno rešitev, vsekakor pa tako ali drugače "pretečete" težavo. Pomembno vlogo pri tem imajo endorfini, hormoni, ki vplivajo na zmanjševanje bolečine in se obilno sproščajo med tekom, da popravijo počutje, hkrati pa vplivajo na imunski sistem in upočasnjujejo proces staranja.

Izboljša spanec Vedno več raziskav potrjuje, da tek vpliva na boljši spanec, še posebej če tečete zjutraj. Če imate težave s spanjem, se teku in preostalim fizičnim aktivnostim izogibajte vsaj dve uri pred spanjem.

Pomaga pri napetosti in potrtosti Med tekom se poleg endorfina sprošča tudi serotonin, hormon sreče, ki vpliva na psihično počutje. Redna vadba pomeni redno sproščanje hormonov, ki na dolgi rok popravlja počutje, poleg tega pa je tek lahko družabna športna aktivnost, saj lahko tečemo v dvoje ali v skupini, dviguje nam samozavest in krepi vztrajnost, kar skupaj deluje spodbudno pri premagovanju depresije.

Boljše delovanje možganov Tek vpliva na boljši pretok krvi, zato imajo možgani več kisika, kar pomembno vpliva na sposobnost pomnjenja, zbranosti in učenja.

Ne spreglejte