SiolNET. Trendi Zdravje
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Probiotični izdelki niso tako učinkoviti, kot mislimo kupci

0,70

termometer

Probiotiki | Čeprav so probiotiki kot dodatek v živilih pri kupcih zaželeni, so zadnje analize izraelskih strokovnjakov pokazale, da dobre bakterije v živilih za naše telo niso tako učinkovite, kot to pričakujejo kupci probiotičnih izdelkov. | Foto:
Čeprav so probiotiki kot dodatek v živilih pri kupcih zaželeni, so zadnje analize izraelskih strokovnjakov pokazale, da dobre bakterije v živilih za naše telo niso tako učinkovite, kot to pričakujejo kupci probiotičnih izdelkov.

Izraelski strokovnjaki so v raziskavi, kjer so spremljali posledice jemanja probiotikov na človeško telo, ugotovili, da so probiotična živila neučinkovita in da nimajo takšnega učinka, kot verjamemo kupci. V poglobljeni analizi so preverili, kaj se zgodi v telesu, ko zaužijemo živilo z dodanimi probiotiki.

Čeprav so probiotiki kot dodatek v živilih pri kupcih zaželeni, so zadnje analize izraelskih strokovnjakov pokazale, da dobre bakterije v živilih za naše telo niso tako učinkovite, kot to pričakujejo kupci probiotičnih izdelkov.

V telesu probiotiki niso ustvarili velikih sprememb

Probiotiki bi bili v živilih učinkoviti, če bi jih v prihodnje znanost izboljšala tako, da bi bili prilagojeni za vsakega posameznika posebej, s tem pa tudi posameznikovemu trenutnemu zdravstvenemu stanju, pišejo tudi mediji.  

jagode, jogurt Trendi Jagodni jogurti v naših trgovinah: malo jagod, veliko sladkorja

Skupina izraelskih strokovnjakov je v raziskavi na znanstvenem inštitutu Weizmann ustvarila lastno mešanico z 11 dobrimi bakterijami in jo za mesec dni ponudila v uporabo 25 zdravim prostovoljcem. Posameznike so med jemanjem probiotikov spremljali ter beležili, kako dolgo so se dodane bakterije v telesu zadrževale in kakšne posledice so pustile v človeškem organizmu. 

Skupina izraelskih strokovnjakov je v raziskavi na znanstvenem inštitutu Weizmann ustvarila lastno mešanico z 11 dobrimi bakterijami in jo za mesec dni ponudila v uporabo 25 zdravim prostovoljcem. | Foto: Skupina izraelskih strokovnjakov je v raziskavi na znanstvenem inštitutu Weizmann ustvarila lastno mešanico z 11 dobrimi bakterijami in jo za mesec dni ponudila v uporabo 25 zdravim prostovoljcem.

Ugotovitve so pokazale, da se je več kot polovica dobrih bakterij iz telesa kmalu izločila, medtem ko se je peščica preostalih zadrževala v človeku malo dlje, a so jih že kmalu nadomestili naši, v telesu stalni mikrobi, poroča BBC.  

Kupovanje probiotičnih izdelkov ni nujno učinkovito

"Neupravičeno je pričakovati, da bodo probiotiki, ki jih dobimo v živilih na trgovinskih policah, delovali pri vseh," je novodobno raziskavo komentiral doktor Eran Elinav z inštituta in nadaljeval, da bodo v prihodnosti probiotiki prilagojeni vsakemu posamezniku glede na njegove zdravstvene pomanjkljivosti.

Linex - prebavne motnje Trendi Nad prebavne težave s probiotiki

"To, da ljudje kupijo v trgovini probiotični izdelek, ne da bi vedeli, za kaj bi ga potrebovali in kje imajo težave, poleg tega pa kupujejo še brez posvetovanja, je neučinkovito," je za BBC dodal Erin. Z njim se je strinjal tudi Trevor Lawley, strokovnjak za mikrobiotiko, ki je sodeloval v raziskavi.

Santorini Grčija Siol Plus Grški jogurt: vsi različni, nekateri enakopravni

Lawley je dejal, da ga končni izid študije ni presenetil. "Pomembno je, da prihaja vloga probiotikov v našem telesu pod drobnogled preiskav," je komentiral. Odkrivanje vlog bakterij, ki jih dodajamo v telo, naj bi v prihodnosti pomembno pripomoglo k večjemu razumevanju telesa in tega, kaj bi v različnih dodatkih naš organizem še potreboval. 

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin