Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2018,
14.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Lek

Natisni članek

advertorial Lek zdravje počutje

Torek, 17. 4. 2018, 14.40

2 meseca, 2 tedna

Nad prebavne težave s probiotiki

Vsebino omogoča Lek

Prebavne motnje so pogost pojav, še posebej nadležne so težave z napihnjenostjo in napenjanjem. Težave lahko z upoštevanjem določenih nasvetov preprečite. Če se kljub temu pojavijo, pa obstajajo rešitve, s katerimi neprijetne občutke učinkovito blažite.

Pogoste prebavne težave se lahko razvijejo v druge bolezni.  | Foto: Pogoste prebavne težave se lahko razvijejo v druge bolezni.

Tako kot drugod – pomembno je ravnovesje

Izkušnje nas učijo, da je v življenju potrebno ravnovesje, to pa je ključnega pomena za zdravo črevesje. Prebavne težave so velikokrat lahko posledica porušene črevesne mikroflore. V normalni črevesni flori namreč prevladujejo za človeka koristne bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravje črevesja ter s tem normalno prebavo in zdravje celotnega organizma.

Žal je v današnjem času vedno težje ohranjati zdravo črevesno mikrofloro, saj se pogosto prehranjujemo nepravilno ali neredno, uživamo hitro pripravljeno hrano, ki je pasterizirana in sterilizirana, smo pod stresom in občasno ali redno uživamo nekatera zdravila. Vse pogosteje se nam zato dogaja, da se zaradi porušenja flore v črevesju pojavijo napihnjenost, napenjanje, zaprtje ali driska. Težave se lahko izmenjujejo ali pa ena prevladuje.

Zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje

Dejstvo je, da smo zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje, zato se zavedajte pomembnosti uravnane mikrobiote, čimprejšnje odprave napihnjenosti in napenjanja ter neposrednega dobrega učinka probiotikov na zdravje in dobro počutje. Ko bo vaša prebava urejena, bo tudi vaše počutje boljše.

Uravnana prebava (uravnana črevesna mikrobiota) je ključ do dobrega počutja, močnega imunskega sistema in dobre življenjske energije. | Foto: Uravnana prebava (uravnana črevesna mikrobiota) je ključ do dobrega počutja, močnega imunskega sistema in dobre življenjske energije.

Težav ne pometajte pod preprogo

Če boste težave, kot so bolečine v želodcu, zgaga in težave s prebavili, pometali pod preprogo, se bodo samo kopičile in čez kakšno leto še intenzivneje izbruhnile. In temu ustrezno bo veliko bolj zapleteno tudi zdravljenje.

Samo pomislite, kako vam je, ko ste zaprti, napihnjeni ali ko morate zaradi pogostega odvajanja blata na potovanjih ali koncertih nenehno iskati stranišča … Večina se namreč na začetne težave odzove tako, da se zanje ne zmeni. Pa če gre za zoprno zgago, dalj časa trajajoče driske ali za huda zaprtja oziroma ponavljajoče se bruhanje po jedi.

Mislite si: "Bom že malo potrpel ... Jutri bo že bolje." Ampak nekoč se boste morali ustaviti in si priznati, da imate prebavne težave, saj te lahko vodijo do resnih zdravstvenih zapletov.

Osem od desetih Slovencev ima težave z napihnjenostjo

Napihnjenost in napenjanje sta med najpogostejšimi prebavnimi težavami (in nasploh med zdravstvenimi težavami). Raziskava kategorije črevesnih težav v Sloveniji (IPSOS 2017) kaže, da ima kar osem od desetih Slovencev težave z napihnjenostjo in napenjanjem najmanj dvakrat na mesec. Le malo od njih pa simptome zdravi.

Poleg prilagojenega jedilnika, načina prehranjevanja ter čim bolj zdravega in aktivnega življenja z zmerno količino stresa si ob prebavnih težavah lahko pomagate s probiotiki.

Nad prebavne težave s probiotiki

Dejstvo je, da probiotiki uravnavajo porušeno črevesno mikrobioto. Na prvi pogled suhoparna trditev, ki pa ima še kako veliko težo. Jemanje probiotikov – dobrih bakterij – omogoči, da je črevesna mikrobiota zdrava in popolno opravlja svoje funkcije.

Te so poleg imunskega sistema še tiste, ki omogočajo dobro prebavo: gibanje črevesja, dobro presnavljanje hrane, sinteza določenih vitaminov, lažja razgradnja laktoze ... Intervencija s probiotiki torej vodi v zdravo črevo, to pa seveda v zdravo telo. Naredite si zalogo dobrih bakterij. Ob težavah uživajte probiotike vsak dan ves čas težav, če izrazitih težav nimate, pa si s probiotiki pomagajte "na zalogo". Naredite si zalogo dobrih bakterij in tako omogočite zdravje svojega črevesa.

Zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje

Dejstvo je, da smo zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje, zato se zavedajte pomembnosti uravnane mikrobiote, čimprejšnje odprave napihnjenosti in napenjanja ter neposrednega dobrega učinka probiotikov na zdravje in dobro počutje.

Recept za urejeno prebavo je torej kombinacija zdrave prehrane, zdravega življenja in premišljeno uživanje kakovostnih probiotičnih zdravil. Ko bo vaša prebava urejena, bo tudi vaše počutje boljše.

Najučinkovitejša rešitev proti prebavnim težavam so kakovostna probiotična zdravila brez recepta. Uživanje probiotikov z najpogostejšimi probiotičnimi sevi – Bifidobacterium in Lactobacillus – je priporočljivo redno, več tednov, dokler se mikrobiota ponovno ne uravna.

Vse bolj se svetuje tudi vsaj nekajdnevno preventivno jemanje probiotikov, če se odpravljate na počitnice v tople kraje, kjer pričakujete spremenjeno prehrano, ali če je vaša prehrana nezdrava oz. neredna ter če se v vaši bližnji okolici pojavi epidemija driske.

Niso vsi probiotiki enako učinkoviti

Jogurti, kislo mleko in kefir so dober vir probiotičnih bakterij, vendar imajo omejitve. Probiotične bakterije, ki jih vsebujejo, so precej občutljive in mnoge ne preživijo do izteka roka uporabnosti živila, hkrati pa niso pripravljene za prehod skozi želodec, saj zaradi kisle vrednosti pH na poti do črevesja umrejo.

Kateri probiotik je pravi probiotik?

Probiotik mora imeti zadostno količino probiotičnih bakterij in vsebovati prave probiotične seve (navedene) do konca roka uporabe. Probiotik mora biti izdelan pod zelo zahtevnimi kontroliranimi pogoji (probiotične bakterije se lifilizira – posuši pri nizki temperaturi, ta proces je zelo občutljiv, če je prisotna vlaga) in sevi v probiotiku morajo izhajati iz banke sevov.

Vedeti morate, da mora probiotik preiti težke pogoje v želodcu in nato kolonizirati (oživeti in se razrasti) v črevesju. Če sevi v procesu priprave umrejo, je koncentracija prenizka ali so celo okuženi ter niso pripravljeni za prehod skozi želodec, vi zaužijete ali prazno kapsulo, nekaj kar ni pravi probiotik, ali pa ti ne kolonizirajo v vašem črevesju (ker so probiotične bakterije prej umrle). Probiotik v obliki zdravila pa vedno zagotavlja, da zaužijete pravi probiotik s pravimi sevi in pravo koncentracijo.


Preberite tudi:

Počutje in izgled prihajata od znotraj

Preprost način, kako preprečiti napihnjenost in napenjenje

Zakaj ob antibiotiku jemati probiotike

Ne spreglejte